Ingezonden persbericht
Persbericht
31 maart 2011, Amsterdam
Eerste particuliere windturbine binnen de Amsterdamse ring A10 een feit
AMSTERDAM - Op woensdag 23 maart is, in samenwerking met GreenFocus en de gemeente Amsterdam, de eerste kleinschalige windturbine binnen de ringweg A10 geplaatst. De windturbine staat in de Pijp, midden in de stad. Trotse eigenaar van de windturbine is de heer Maarten Berkers: "De opbrengst was in eerste instantie niet de belangrijkste reden maar juist het experiment midden in de stad vind ik fantastisch!"
Windturbine midden in de stad
Nederland is weer een windturbine rijker en wel binnen de Amsterdamse ring. De heer M. Berkers, een pionier als het gaat om duurzame energie, heeft naast een aantal zonnepanelen, nu dus ook een windturbine op zijn dakterras staan. Het gaat om het model de Leewise 1000. De plaatsing van de windturbine is voor een deel gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam met de actie: "zon op je dak 2009".
De eerste kleinschalige windturbine
Het mag verrassend worden genoemd dat er nu pas een windturbine staat binnen de ring. De gemeente Amsterdam is erg bezig met verduurzaming. Windturbines kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. Deze windturbine is slechts een begin, maar wel een stap in de goede richting. Maar toch zullen veel mensen nog moeten worden overtuigd. De heer Berkers motiveerde zijn keuze om met een windturbine een statement te maken als volgt:"Ook op
momenten zonder zonneschijn kan ik nu mijn eigen energie opwekken. Wij wonen tenslotte in Nederland, het land van de windmolens!"
Duurzaam
We zien veel bedreigingen om ons heen als het gaat om het klimaat en de ommekeer komt maar langzaam op gang. Steeds meer particulieren beginnen echter hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om duurzaamheid. Dit gebeurt nu vaak nog door middel van zonnepanelen. Maar met de komst van de eerste windturbine binnen de ring, zal het duurzame aanbod gevarieerder worden. Dit komt de verduurzaming zeker ten goede.
Windenergie
Een compleet windsysteem bestaat naast de windturbine uit een draagconstructie, kabels en regelapparatuur. De omvormer zet de, door de wind, opgewekte gelijkstroom om in 230 volt wisselspanning, zodat deze direct kan worden gebruikt of worden teruggeleverd aan het energiebedrijf.
De Leewise 1000
Door de gemeente is een vergunning verleend voor de plaatsing. Ook de omwonenden zijn akkoord met de komst van de turbine. De keuze voor de Duitse windturbine is wel overwogen geweest. Roel de Wit van GreenFocus legt uit: "de Leewise 1000 weegt slechts 6 kg en heeft met zijn één vierkante meter doorsnede een hoog rendement. De turbine levert zo'n 300-500 kWh per jaar op. Dit is ongeveer vergelijkbaar met twee á drie zonnepanelen waar zo'n vier vierkante meter voor nodig is. Daarnaast is de Leewise erg stil. Tegen gewone buiten geluiden aan, kan je hem nauwelijks horen. Ten slotte is het ook nog eens een mooi model om te zien. Met zijn esthetische verschijning maken bedrijven en particulieren steeds vaker een statement".
---------Einde persbericht---------