Gemeente Maastricht

Nieuwe aanpak onkruidbestrijding

31 maart 2011

In 2010 heeft de gemeente in de hele stad niet-chemische onkruidbestrijding ingevoerd. Voor deze maatregel is uit milieutechnische overwegingen gekozen. Voorheen werden twee maal per jaar chemische bestrijdingsmiddelen gespoten, waardoor het onkruid niet meer opkwam. De niet-chemische methode (zowel handmatig als machinaal) behelst dat pas met de bestrijding begonnen kan worden als het onkruid is opgekomen. De consequentie daarvan is dat het onkruid zichtbaar is. Aangezien de dienst Stadsbeheer niet overal tegelijk kan zijn, kan het op sommige plaatsen hoger opkomen. Temeer, omdat niet-chemische bestrijding tijdrovender is.
2010 gold als een overgangsjaar, waarin gezocht is naar een vervolmaking van het handmatig (schoffelen) en machinaal (borstelen) bestrijden. Evenals met de schema's voor wat betreft de inzet op de verschillende plaatsen en tijdstippen.
Voor dit jaar heeft de dienst Stadsbeheer vier verbeterpunten ingevoerd. Maar dat betekent niet dat het onkruid helemaal uit het beeld verdwijnt. Het betreft het volgende:

1. Inzet uitkeringsgerechtigden
In totaal 24 uitkeringsgerechtigde inwoners worden via reïntegratiebedrijf Annex met behoud van uitkering ingezet voor de onkruidbestrijding. Ze kunnen hiermee een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt verdienen. Deze mensen werken parttime en worden deels ingezet in het groen (handmatig wieden van onkruid) en bij de machinale bestrijding op het verharde deel.

2. Borstelmachines
Er worden twee extra borstelmachines aangekocht, waardoor het tempo van de bestrijding met name op trottoirs en goten sneller kan worden uitgevoerd.

3. Veegdienst
De activiteiten van de onkruidbestrijding gaan afgestemd worden op de veegdienst. Dat wil zeggen dat de veegwagens kort na de borstelwagens (in elk geval nog dezelfde dag) verschijnen in dezelfde straten. Deze maatregel heeft geen direct effect op het onkruid, maar betekent wel een verbetering van het straatbeeld.
4. Efficiencyverbetering
In 2010 zijn in de binnenstad vier borstelbeurten uitgevoerd. Dankzij efficiencyverbetering kan dat opgevoerd worden naar vijf.

De dienst Stadsbeheer zal ook dit jaar blijven zoeken naar verbeteringen en efficiencywinst binnen de bestaande mogelijkheden en middelen. Indien dat tot nieuwe verbeterpunten leidt zullen die zo snel mogelijk worden ingevoerd.