Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Groeiverwachting exporteurs in 2011 bijna 12 procent

Atradius en Fenedex presenteren voor 13e keer Trends in Export

Amsterdam, 31 maart 2011 - Nederlandse bedrijven die zakendoen met het buitenland verwachten in 2011 bijna 12 procent exportgroei. Bijna driekwart van de exporteurs (73%) verwacht in 2011 te groeien. De positieve groeiverwachting is hiermee terug op het niveau van voor de crisis (2007). Deze optimistische vooruitzichten worden ook uitgedrukt in een toenemend vertrouwen in de economie. In 2009 drukten ze hun vertrouwen in de economie uit in een 5,6. In 2010 steeg dat cijfer naar 6,1 en voor 2011 klimt het naar een 6,6. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Trends in Export 2011 van Atradius, Nederlands grootste kredietverzekeraar, en exportvereniging Fenedex, dat vanmiddag openbaar is gemaakt.

2010 positiever dan verwacht
Trends in Export 2011 kijkt niet alleen vooruit, maar vergelijkt ook de uitkomsten met de verwachtingen die voor 2010 werden geuit. De exportgroei over het vorige jaar werd vooraf geschat op 8,2 procent. Dat werd uiteindelijk 12,5 procent. "De groei van de Nederlandse economie in 2010 werd duidelijk gedragen door de export", aldus Bart Jan Koopman, directeur Fenedex.

Duitsland en Midden-Oosten
Onze belangrijkste exportpartners in 2010 waren, als vanouds, Duitsland (86%) en België (83%). Buiten de Europese Unie exporteren de meeste bedrijven naar Zwitserland (49%), Rusland (46%), Noorwegen (40%) en de VS (40%). Opvallend is het grote percentage van landen in het Midden-Oosten waarmee Nederland zakendoet. De Verenigde Arabische Emiraten (plaats 5 van landen buiten de EU, na de VS), Turkije (plaats 6), Israël (9) en Saoedie-Arabië (10) zijn belangrijke exportmarkten.

Verwachte groei in Duitsland en Brazilië; krimp in Griekenland en Iran
69 procent van de bedrijven die exporteren naar Duitsland verwacht exportomzetgroei, voor Polen ligt dat percentage met 65 procent ook hoog. Buiten de EU verwachten Nederlandse exporteurs een exportomzetstijging in Brazilië (68%), Rusland (66%), de VS (65%), Oekraïne (64%) en China (62%). Een kwart van de exporteurs die zakendoet met Griekenland verwacht krimp. Ook een flink aantal exporteurs die handelen met Ierland (16%), Portugal (15%), Italië (11%) en Spanje (10%) verwacht een exportomzetdaling. Allemaal landen die in 2010 in zwaar economisch weer zijn geraakt. Buiten Europa wordt in 2011 daling verwacht door bedrijven die zakendoen met Iran (19%), Tunesië (16%), Pakistan (15%) en Egypte (12%).

BRIC-landen veruit favoriet als nieuwe exportmarkten
In 2010 gaf 34 procent van de Nederlandse exporteurs aan nieuwe exportmarkten te willen betreden. Achteraf blijkt 50 procent dit daadwerkelijk te hebben gedaan. Van die 50 procent kozen de meeste voor Brazilië, Rusland, India en China (BRIC), aangevuld met Turkije. Ook in 2011 zijn de BRIC-landen weer favoriet, waarbij Rusland er met kop en schouders bovenuit steekt: 15 procent van de ondervraagden die een nieuwe markt willen betreden noemt Rusland.

Blik op 2020
Exporteurs hebben zich ook gebogen over de verwachte situatie in 2020. Zij verwachten eigenlijk weinig grote veranderingen in hun exportgedrag. Eenderde (31%) verwacht in 2020 precies dezelfde activiteiten te ontplooien, een kleiner deel (28%) voorziet dat ze andere producten en diensten zullen verkopen. Verder meent 20 procent dat het in 2020 een duurzame strategie heeft ontwikkeld om de export te bevorderen. In het vorige Trends in Export-onderzoek noemde maar 10 procent van de ondervraagden MVO belangrijk. Tweederde van de exporteurs verwacht dat ze ook in 2020 nog een zelfstandige onderneming zullen zijn. Eenderde verwacht zelfs ondernemingen over te nemen.

Gewenst kabinetsbeleid
De respondenten is ook gevraagd wat het kabinet in 2015 moet hebben gedaan of uitgedragen om de export te stimuleren. Meer dan tweederde (67%) kiest voor minder regelgeving en administratieve druk. 45 procent noemt meer internationale samenwerking, gevolgd door verdergaande Europese eenwording (32%). Ook belastingverlaging wordt door 27 procent van de exporteurs genoemd.

Striktere betalingscondities
Er is een duidelijke trend waarneembaar dat exporteurs strikter omgaan met betalingscondities: 65 procent let daar op. "Dat percentage stijgt de laatste jaren gestaag", aldus Bert Bruning, directeur Atradius Nederland. "Bedrijven hebben door schade en schande geleerd dat ze meer handelsrisico's lopen in economisch magere tijden. Nu de economie weer wat aantrekt, blijven bedrijven toch alert op tijdige betaling."

Over Trends in Export
Het onderzoek is uitgevoerd van januari 2011 tot februari 2011 onder 3800 bedrijven. In totaal is 9 procent van de vragenlijsten geretourneerd. Gemiddeld hebben de respondenten 170 mensen in dienst, waarvan 12 exportmedewerkers; zij hebben gemiddeld 30 jaar exportervaring en exporteren naar 29 landen. Het is de dertiende keer dat Trends in Export door Atradius en Fenedex is uitgevoerd.

EINDE PERSBERICHT

Over Atradius
De Atradius Groep biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso en is via 160 kantoren aanwezig in 42 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 60 miljoen bedrijven wereldwijd en neemt dagelijks meer dan 20.000 kredietlimietbeslissingen. De producten van Atradius helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico's die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet.

Over Fenedex
Fenedex is dé particuliere ledenorganisatie van en voor het internationaal opererende bedrijfsleven. Fenedex brengt die kennis en ervaring bij bedrijven binnen die hen in staat stelt zo succesvol mogelijk te ondernemen op buitenlandse markten. Fenedex werd in 1954 opgericht door een tiental exporteurs die onderling kennis en ervaring wilden uitwisselen met als doelstelling: bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de leden in het bijzonder. Inmiddels telt Fenedex circa 1350 leden en is daarmee de grootste onafhankelijke Nederlandse organisatie van exporterende en internationaliserende bedrijven.

Noot aan de redactie (