Gemeente Utrecht

Luchtmeetnet gemeente Utrecht online

Nederland moet voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Naast rekenmodellen om de luchtkwaliteit te kunnen voorspellen voor de toekomst, maakt de gemeente Utrecht ook gebruik van een eigen luchtmeetnet. Vanaf vandaag zijn meetresultaten van de luchtkwaliteit in Utrecht online op www.utrecht.nl/luchtmeetnet.

De GGD Amsterdam meet in opdracht van de gemeente Utrecht de stikstofdioxideconcentraties (NO2). Zo meet de gemeente langs drukke wegen, in woonwijken op plaatsen nabij de snelwegen of juist verder hiervandaan, maar ook in parken. De voorlopige meetresultaten worden door de GGD Amsterdam maandelijks aangeleverd en direct gepubliceerd op de website. De meetresultaten ondergaan na 1 jaar een kwaliteitscontrole door GGD Amsterdam. Er moet rekening gehouden worden met de plaats van meting, weersomstandigheden en de meetwaarden moeten geijkt worden aan wettelijk goedgekeurde metingen van het meetnet van het RIVM en de GGD Amsterdam. Daarna kan een vergelijking worden gemaakt met de berekende voorspellingen voor luchtkwaliteit. De gemeente zet de gegevens online, omdat ze een transparant beeld wil geven over de luchtkwaliteit.

Meetnet RIVM
In de stad Utrecht wordt al langere tijd op een (beperkt) aantal locaties gemeten. Het RIVM beheert deze luchtmeetstations waar metingen van ondermeer fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) plaatsvinden. Deze meetstations maken deel uit van het Landelijke Meetnet Luchtkwaliteit. Het nieuwe Utrechtse meetnet is een aanvulling op het meetnet van het RIVM en geeft door het grotere aantal meetlocaties een fijnmazig beeld van stikstofdioxide metingen.

Keuze meetlocaties
De inrichting van het meetnet en de keuze voor de meetlocaties is tot stand gekomen in samenspraak met deskundige partijen met veel ervaring op het gebied van meetprogramma's en NO2-buisjes metingen. De wijkraden in Utrecht zijn van tevoren geraadpleegd over de meetlocaties in hun wijk en op hun verzoek zijn er extra meetlocaties toegevoegd. Ook de gemeenteraad heeft een extra locatie gevraagd, die is toegevoegd. Op dit moment bestaat het meetnet uit 53 locaties, waarvan iedere 4 weken nieuwe data wordt geplaatst op de gemeentelijke website. Het meetnet heeft een looptijd van vijf jaar. In 2013 vindt een tussentijdse evaluatie plaats naar de effectiviteit van het meetnet.