Politie Twente

Aanhoudingen samenscholingsverbod Almelo
Op woensdag 31 maart zijn 13 aanhoudingen verricht in verband met overtredingen van het samenscholingsverbod Schelfhorst Almelo. Tussen 19.00 en 21.00 uur werden door de politie meerdere overtredingen van het samenscholingsverbod geconstateerd aan het Binnenhof in Almelo. De jeugdige overtreders waren tussen de 12 en 18 jaar oud. De aangehouden jongeren waren vier meiden en negen jongens. Twaalf jongeren waren afkomstig uit Almelo en een jongere kwam uit Hengelo. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau, daar werd door de politie contact gezocht met de ouders/verzorgers van de jongeren. Allen zijn op woensdagavond weer heengezonden. (2011029057)

Aanhouding na bedreiging politieagent Op woensdag 31 maart omstreeks 19.40 uur is een 39-jarige vrouw uit Hengelo aan het Binnenhof in Almelo aangehouden, nadat ze richting een politieagent verbaal bedreigingen had geuit en de politieagent had geschopt en geslagen. De vrouw reageerde agressief richting de politie, omdat ze het niet eens was met een aanhouding die werd verricht in het kader van het samenscholingsverbod. De vrouw is overgebracht naar het arrestantencentrum van de politie in Borne, waar zij in verzekering is gesteld. (2011029083)

Achtergrondinformatie samenscholingsverbod Met ingang van maandag 14 maart 2011 heeft de gemeente Almelo een samenscholingsverbod ingesteld rondom en in het winkelcentrum de Schelfhorst en de nabijgelegen skatebaan. Het verbod richt zich specifiek op een groep jongeren die regelmatig overlast veroorzaakt en geeft de politie mogelijkheid om hiertegen op te treden. Na een korte waarschuwingsperiode is het verbod vanaf 17 maart gehandhaafd. De maatregel houdt in dat het niet is toegestaan in het aangewezen gebied met vier of meer personen bij elkaar te staan. De politie beoordeelt of daarbij overlast of verstoring van de openbare orde dreigt. Het gebied waarin het samenscholingsverbod van kracht is, wordt omsloten door:
- Noordelijke zijde: Stins
- Oostelijke zijde: Havezathe en de groenstrook waarin de skatebaan is gelegen omzoomd door Oldenhof, Den Alerdinck en Warmelo
- Zuidelijke zijde: Buitenhof
- Westelijke zijde: Binnenhof

Dit gebied kan worden aangepast als blijkt dat de overlast zich verplaatst naar andere delen van de wijk. Het samenscholingsverbod wordt ingesteld voor een periode van drie maanden.

Groepen jongeren zorgen met enige regelmaat voor overlast en vernielingen. Een projectgroep met daarin vertegenwoordigers van onder meer politie, gemeente, Scoop jongerenwerk en woningstichting St. Joseph is al enige tijd actief om verbetering in de situatie aan te brengen, onder meer door strenger toezicht en veelvuldig contact met zowel ouders als jongeren. Dit heeft tot een tijdelijke verbetering van de situatie geleid, maar de laatste maanden nam het aantal meldingen weer toe.

Gedurende de looptijd van het samenscholingsverbod worden de resultaten van de maatregel geëvalueerd. Aan de hand daarvan wordt besloten of verlenging van de maatregel nodig is. De projectgroep blijft ondertussen actief om ook op anderen manieren de overlast van de jongeren terug te dringen.

Resultaten actieweek cluster West Rijssen-Holten / Hellendoorn / Wierden In het kader van de actieweek die deze week wordt gehouden in cluster West (Rijssen-Holten / Hellendoorn / Wierden) is op woensdag 30 maart weer op verschillende locaties gecontroleerd.

Bromfietscontrole
Tussen 07.00 en 14.30 uur is op de Grote Maatweg in Wieden een bromfietscontrole gehouden. Dit in samenwerking met de RDW en Veilig Verkeer Nederland. In totaal zijn 28 bromfietsen op constructiesnelheid gecontroleerd. 11 bromfietsen bleken een te hoge constructiesnelheid te hebben. Hiervan bleken nog eens 6 bromfietsen niet te voldoen aan de voertuigeisen, zoals te gladde banden, het ontbreken van een spiegel en een defecte voorrem. De bestuurders zijn hiervoor bekeurd. (2011028920)

Woninginbraken
In de gemeente Hellendoorn is vanaf 18.00 de gehele avond wederom gecontroleerd op verdachte of opvallende situaties, in verband met de vele woninginbraken de laatste maanden. Ook afgelopen maandagavond is hierop gecontroleerd. Wederom zijn tijdens de controle geen verdachte zaken aangetroffen. Tijdens de controle kwam bij de politie een melding binnen van een verdachte auto die was gezien aan de Hofsteestraat in Hellendoorn. Bij controle bleek er niets bijzonders aan de hand te zijn. Er heeft deze nacht geen inbraak plaatsgevonden in de gemeente Hellendoorn. (2011008514)

Gestolen fietsen
Tussen 11.00 en 17.00 uur is in de gemeente Hellendoorn een controle gehouden om gestolen fietsen op te sporen. Met behulp van de Tagreader is op verschillende locaties gecontroleerd. Er is één gestolen damesfiets aangetroffen. Vervolgens is bij de gestolen fiets gepost om te kijken of de fiets door iemand zou worden opgehaald. Dit bleek niet het geval. De fiets is daarom meegenomen naar het politiebureau. (2011029022)

Jeugd
Op verschillende locaties in Nijverdal is gecontroleerd op jeugdoverlast. Er is gecontroleerd op de Kuperserf, de Keizerserf, de Bachlaan en de Nijverdalsebergweg. Op de Kuperserf zijn 13 jongeren in de leeftijd van 16 tot 21 jaar bekeurd in verband met hinderlijk gedrag, door zich zonder enig doel op te houden in een winkelportiek. (2011029068)

Actieweek
De politie in cluster West (Rijssen-Holten / Hellendoorn / Wierden) houdt van 28 maart tot en met 1 april een actieweek. Op basis van signalen van inwoners van de gemeenten worden de controles gehouden. De actieweek moet bijdragen aan het verhogen van de veiligheid in cluster West.

Sieradendief op heterdaad aangehouden Hengelo
Donderdagmorgen 31 maart omstreeks 11.00 uur heeft de politie op heterdaad een winkeldief aangehouden die even daarvoor een ketting had gestolen bij een juwelier.

Omstreeks 11.00 uur kreeg de politie de melding dat een juwelier aan De Telgen in Hengelo zojuist was bestolen. Een man had een ketting uit de winkel gepakt en was de winkel uitgerend. Verschillende omstanders hebben de achtervolging vervolgens ingezet. Eén getuige bleef de locaties waar de man zich bevond aan de meldkamer van de politie doorgeven, waardoor agenten de man kort na de diefstal hebben kunnen aanhouden op de Meeuwenweg in Hengelo. De man, een 32-jarige Enschedeër, haalde direct de gestolen ketting onder zijn trui vandaan. Hij is voor verder onderzoek ingesloten.

De man blijkt gisteren ook een diefstal te hebben gepleegd bij een juwelier aan De Heurne in Enschede. De politie kreeg omstreeks 13.15 uur melding van deze diefstal. De dief had een gouden armband gestolen en was er vervolgens op een fiets vandoor gegaan. De medewerker van de juwelier had vervolgens zoveel mogelijk andere juweliers van de diefstal op de hoogte gebracht. Daarop meldden zich twee andere juweliers bij de politie. Bij hen was zojuist een man in de winkel gekomen die een gouden armband te koop aanbood. Agenten zijn op zoek gegaan naar de man, maar hebben hem niet meer aangetroffen. (2011029270 / 2011029273 / 2011028941)

Man valt van steiger
Goor
Woensdag 30 maart vond omstreeks 15.30 uur een bedrijfsongeval plaats bij een in aanbouw zijnde school aan de Rozenstraat in Goor.

Een 59-jarige man uit het Duitse Rheden was aan het werk op een steiger. Door onbekende oorzaak viel de man 3,5 meter hoog van de steiger. De man is door een ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De arbeidsinspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. (2011028989)

Auto in aanrijding met bus
Hengelo
Woensdagavond 30 maart vond omstreeks 17.30 uur een ongeval plaats op de Bornsestraat in Hengelo. Een 37-jarige Oldenzaler reed op de Bornsestraat en sloeg plotseling linksaf de Dennenbosweg in. De chauffeur van een bus die op dat moment op de busbaan reed had geen kans meer om uit te wijken of te remmen, waardoor een botsing het gevolg was. De 37-jarige Oldenzaler is met onbekend letsel door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011029034)

Jongen aangehouden voor drugsexport De Lutte
Het Grensoverschrijdend Politie Team controleerde woensdag 30 maart omstreeks 19.30 uur een automobilist en zijn inzittenden op de A1 ter hoogte van De Lutte. In de auto werd een portemonnee met daarin negen zakjes wiet aangetroffen van een 15-jarige jongen uit Dissen (DE). De 15-jarige jongen is aangehouden voor het exporteren van verdovende middelen en is meegenomen naar het politiebureau. Zijn ouders zijn in kennis gesteld. Na verhoor is hij heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2011029059)

Aanrijding letsel
Westerhaar-Vriezenveensewijk
Woensdag 30 maart vond omstreeks 18.00 uur een ongeval plaats op de Hoofdweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Een 51-jarige automobilist uit Westerhaar-Vriezenveensewijk reed op de Hoofdweg. Hij kwam om onbekende reden op de verkeerde weghelft, waardoor hij in aanrijding kwam met een hem tegemoetkomende 52-jarige automobilist uit Vriezenveen. De 51-jarige man uit Westerhaar-Vriezenveensewijk is door de brandweer uit zijn benarde situatie bevrijdt en met onbekend letsel door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) van Politie Twente doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. (2011029082)

Dronken automobilist rijdt tegen politieauto Almelo
Een 42-jarige automobilist uit Almelo werd woensdag 30 maart aangehouden, omdat hij zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en onder invloed van alcohol, een auto bestuurde.

Omstreeks 16.15 uur wilden surveillerende agenten op de Vriezenveenseweg in Almelo een bestuurder van een auto controleren. Op de aangewezen parkeerplaats reed de 42-jarige automobilist plotseling achterwaarts tegen de politieauto. Hierdoor raakte de politieauto beschadigd. Omdat het vermoeden bestond dat de automobilist, een 42-jarige man uit Almelo, alcohol genuttigd had, werd hij voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Bij navraag bleek dat het rijbewijs van de 42-jarige eerder ongeldig was verklaard. De ademanalyse op het bureau wees 2,2 promille uit. De auto is in overleg met Justitie ingenomen door de politie. Proces-verbaal is opgemaakt. (2011029008)

Man aangehouden voor drugsbezit Hengelo
Een 18-jarige man uit Hengelo werd donderdag 31 maart aangehouden, omdat hij in het bezit was van drugs.

Omstreeks 02.30 uur controleerden surveillerende agenten op de Oude Postweg in Hengelo een 18-jarige man. Bij de man werden 5 ponypacks met daarin harddrugs aangetroffen. De 18-jarige werd aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten. (2011029130)

Man aangehouden voor negeren bevel / vordering Enschede
Een 28-jarige man uit Enschede werd in de nacht van woensdag 30 maart op donderdag 31 maart aangehouden, omdat hij een vordering van de politie negeerde. De man veroorzaakte overlast in een horecagelegenheid aan de Stadsgravenstraat in Enschede. De 28-jarige man was duidelijk onder invloed. De politie vorderde de man de locatie te verlaten. Dit weigerde hij en bleef rond hangen. Hierop werd de man aangehouden door de politie. Tijdens het overbrengen naar het Politie Arrestantencentrum werd de man erg agressief en belaagde de politieagenten in de auto. De politieauto moest worden stopgezet om de man onder controle te krijgen en hem te kunnen boeien. De man is voor verder onderzoek ingesloten en is donderdag 31 maart omstreeks 12.00 uur in vrijheid gesteld. Hij moet zich voor Justitie verantwoorden.

De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie Twente pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. (2011029120)

Landelijk persbericht 31 maart:

Denk Na!
De rappers van K-liber4life en zanger Michael Bryan hebben een nummer gemaakt over geweld tegen hulpverleners. Waarom? Omdat het te gek voor woorden is hoe agressief ambulancepersoneel, brandweerlieden, politieagenten, buschauffeurs, onderwijzers en al die anderen met een publieke taak vaak worden behandeld.

Van spugen tot schoppen, van schelden tot slaan: deze mensen krijgen nog al eens agressie en geweld over zich heen terwijl ze hun werk proberen te doen. Van wie? Van allerlei mensen, helaas. En ook van jongeren, met name als die dronken zijn of stoer willen doen.

K-liber4life en Michael Bryan roepen daarom jongeren op om eerst even na te denken. Want diegene die daar zijn werk loopt te doen, helpt andere mensen. En is zelf ook een mens.

Los van de boodschap, is het ook gewoon een goed nummer. Vinden wij. Wij hopen u, en alle jongeren in ons land, ook.

De videoclip is uit op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=g7gzgRViv5o



Politie Twente