PERSCONFERENTIE 31 MAART 10:00-11:00 UUR
NIEUW: Grachtengeschiedenis in beeld in Het Grachtenhuis
Beleef het verhaal van de grachtengordel zelf
Met drie miljoen bezoekers per jaar en de status van UNESCO Werelderfgoed is het de hoogste tijd dat het verhaal over de Amsterdamse grachtengordel wordt verteld. Het verhaal van een van de markantste binnensteden ter wereld, ontwikkeld op basis van een bijzonder stedenbouwkundig concept. Want wie heeft de grachtengordel gebouwd en waarom? Waarom is Amsterdam gebouwd op palen en hoeveel waren dat er eigenlijk? Wie woonden en wonen er aan de grachten? Het Grachtenhuis aan de Herengracht 386 in Amsterdam geeft vanaf nu antwoord op al deze vragen en brengt de geschiedenis van deze unieke grachtengordel tot leven. Het Grachtenhuis is volledig gefinancierd met private middelen en wil ook een voorbeeldproject zijn voor een nieuw cultureel ondernemerschap. De feestelijke opening vindt plaats op 31 maart daarna is Het Grachtenhuis vanaf 15 april open voor publiek.
Reis door de tijd
In een eigentijdse, multimediale tentoonstelling biedt Het Grachtenhuis een schat aan informatie over het ontstaan van de grachtengordel en over het leven aan de grachten door de eeuwen heen. De bezoeker wordt langs vijf opeenvolgende kamers geleid waar in vogelvlucht de ontwikkeling van de grachtengordel wordt weergegeven. De vertelling in Het Grachtenhuis is gebaseerd op geschiedkundige feiten, maar wordt verteld met moderne middelen. Voor de uitvoering hebben diverse specialisten hun bijdrage geleverd door middel van maquettes, animaties, 3D- en wandprojecties en zelfs een poppenhuis waar met behulp van een 'Peppers'sGhost' techniek de kamers bewoond lijken door echte mensen. Geluid speelt een belangrijke rol bij de beleving van de verhalen. Iedere bezoeker krijgt bij aanvang een hoofdtelefoon. Bij het binnengaan van een kamer start het geluid automatisch waardoor de bezoeker in het verhaal wordt gezogen.
Herengracht 386
Het Grachtenhuis zelf is gehuisvest in een van de bestbewaarde grachtenpanden en heeft een lange geschiedenis. Koopman Karel Gerards kocht in 1663 twee aanpalende kavels en vroeg architect Philips Vingboons een huis te ontwerpen. In de late achttiende eeuw wordt de Herengracht 386 bewoond door bankier Jan Willink. De tweede Amerikaanse president, John Adams, verblijft vanaf 1780 in Amsterdam, om politieke en financiële steun te zoeken voor de jonge Verenigde Staten. Willink was een van de eerste bankiers die Adams miljoenen leende voor zijn grootscheepse plannen en zodoende dus medefinancier van de Amerikaanse onafhankelijkheid werd. De financiële geschiedenis van het pand is ook terug te zien in de grote kluis in het souterrain.
Entreebewijzen via website
Wegens de beperkte capaciteit van Het Grachtenhuis en de verwachte belangstelling worden bezoekers ontvangen in vooraf door hen geboekte tijdsblokken. De kaartjes voor Het Grachtenhuis zijn te koop op:
(Dit wordt al duidelijk in de line-up voor de persconferentie).
Ingezonden persbericht