Provincie Limburg



Limburgers honkvast door afkomst, landschap en omgeving

De eigen afkomst, woonomgeving, sociale banden en de Limburgse eigenheid zijn voor Limburgers de belangrijkste redenen om in Limburg te blijven. Meer dan de helft van de Limburgers heeft geen enkele reden Limburg te verlaten. Alleen voor het vinden van werk wil 28% eventueel weggaan.

Dat is een van de uitkomsten van een representatief bevolkingsonderzoek onder ruim tweeduizend Limburgers evenals 404 inwoners van Belgisch-Limburg en 400 Nederlanders in opdracht van de Provincie Limburg. Sinds 2002 houdt de Provincie Limburg deze enquête, waarvan de resultaten van invloed kunnen zijn voor het provinciale beleid.

Een aantal dingen zijn opmerkelijk:

Het onderzoek peilt bijvoorbeeld het vertrouwen in overheden. Daaruit blijkt dat, ondanks het feit dat slechts 15% de provinciale politiek volgt, de Provincie als overheid toch het meeste vertrouwen geniet, boven dat van de gemeente, het Rijk of de Europese Unie. 82% vindt dat de Provincie in moet grijpen als lokaal bestuur haar gemeente niet goed bestuurt.

93% van de ondervraagden is trots Limburger te zijn en ruim driekwart voelt zich ook verbonden met de ons omringende Duitse en Belgische grensregio's. Hier wordt vaak gewinkeld, getankt, gewandeld en gefietst. Driekwart van de Limburgers is bereid om voor een medische behandeling naar Duitsland of België te gaan.

Ongeveer eenderde van de burgers vindt dat de toekomst voor jongeren er goed uitziet. De jongeren zelf zijn hier het meest positief over. Een kwart van de Limburgers vindt dat jongeren in Limburg voldoende inbreng hebben bij de inrichting van de samenleving. In Nederland en Belgisch Limburg vinden meer burgers dat de toekomst voor jongeren er goed uit ziet en dat jongeren voldoende inbreng hebben bij de inrichting van de samenleving. Steeds meer burgers geven aan dat ze zelf voldoende mogelijkheden hebben om de ontwikkelingen in de eigen buurt/dorp mee te bepalen.

Ook zijn de zorgen onder de Limburgers gepeild. In Parkstad maken mensen zich meer zorgen dan elders over de kloof tussen arm en rijk, de concurrentiekracht van het Limburgse bedrijfsleven en het aanbod van onderwijs. In de Westelijke Mijnstreek liggen de zorgen op het gebied van sociale zekerheid, in Noord-Limburg over hoogwater en de voorzieningen op het platteland en in Maastricht over drugsproblematiek. Zorgen zijn er ook over de concurrentiekracht van het Limburgse bedrijfsleven. De helft van de Limburgers vindt dat men zich meer moet inspannen om buitenlandse ondernemingen aan te trekken, maar geen buitenlandse medewerkers.

De beleving over de Limburgse economie, de arbeidsmarkt en werkgelegenheid is afhankelijk van de economische situatie op dat moment. De burger vindt dat werkgelegenheid een van de hoofdtaken is van de Provincie Limburg.

Driekwart van de burgers vindt dat zijn/haar opleidingsniveau hoog genoeg is om aan het werk te blijven. Iets minder dan de helft van deze burgers verwacht een andere baan binnen een half jaar te vinden als ze nu op zoek moeten naar ander werk. Noord-Limburgers zijn hier positiever over dan burgers in de andere regio's. Meer dan de helft van de Limburgers ziet het belang van grensoverschrijdend onderwijs in en vindt dat onderwijs in Limburg zowel gericht moet zijn op een baan in Limburg als op een baan in het aangrenzende buitenland. Hoe ouder, hoe meer men het hiermee eens is.

Innovatie is belangrijk voor het voortbestaan van bedrijven/organisaties. Wel vinden ze dat er meer innovatie in het midden- en kleinbedrijf in hun provincie moet komen om zo de concurrentie met andere regio's aan te kunnen. Vooral Parkstad-inwoners zijn het hier mee eens. Ongeveer de helft vindt dat Limburg dat een gezonde economie alleen kan door samenwerking met de ons omringende buitenlandse regio's. Vooral in Noord-Limburg is dit het geval.