Wageningen Universiteit en Researchcentrum
voorjaar

Voorkom stuiven lichte gronden in voorjaar

Agenda 31 mrt 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Stuiven van lichte gronden (NO-Nederland en Texel) kan op grote schaal schade veroorzaken aan het jonge gewas van fijnzadige gewassen, zoals bieten, cichorei, (was)peen en uien. Rundveedrijfmest op het land spuiten kan een oplossing bieden, maar is in deze gebieden wettelijk niet meer toegestaan. Wat zijn de alternatieven?

Foto: Uitrijden van cellulose op een perceel bieten.

Dat stuiven van grond een probleem kan vormen, bleek ook weer in 2010 met een droog voorjaar, een koude meimaand waardoor het gewas traag ontwikkelde en een ongunstige wind. De meeste methoden voldeden niet in deze (extreme) omstandigheden. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR zet, op verzoek van het productschap akkerbouw (PA), de alternatieven om verstuiving van landbouwgrond tegen te gaan op een rijtje.

Principes om stuiven te voorkomen

* Verlaag de windsnelheid door bijvoorbeeld windsingels, verkleining van percelen en strokenteelt.

* Verlaag de windsnelheid ter hoogte van het maaiveld. Zaai een antistuifgewas, laat gewasresten uit de grond steken of werk stro in de grond (bollenteelt).

* Verlaag de windsnelheid door vergroten van de ruwheid van het oppervlak. Houdt het zaai- en pootbed grof of houdt de gewasresten bovenin door niet-kerend te ploegen. Gebruik een juiste combinatie van machine, rijsnelheid en de afstelling van de aandrukrol(len).
* Zorg dat bodemdeeltjes zich niet verplaatsen. Producten over de grond spuiten geeft binding in/op de toplaag. Alternatieven voor rundveedrijfmest zijn cellulose (merknaam Stesam) en magnesiumlignosulfonaat (merknaam Nodust Agri).

Voorbewerking
Als in de herfst een groenbemester/bodembedekker is gezaaid, is een bewerking met een vaste tand- of vleugelscharcultivator meestal voldoende om een goed zaai- of pootbed voor fijnzadige gewassen te maken. De bovenop liggende gewasresten kunnen het risico van stuiven beperken. Zonder voorbewerking in de herfst, moet in het voorjaar geploegd of gespit worden om de bodem weer in goede conditie te krijgen voor fijnzadige gewassen.

Gerst
Om stuiven te voorkomen kan gelijk met de hoofdgrondbewerking gerst worden ingezaaid. Een zaaizaadhoeveelheid van ± 70 kg/ha is hierbij meestal voldoende. Meer zaaizaad heeft voordelen, omdat er dan meer plantjes boven komen. Dit geeft een betere bescherming, maar meer concurrentie.
Het zaaibed van peen is zeer fijn is en moet soms (bij parijse peen) nog worden aangerold tijdens het zaaien. Gelijk na zaaien kan een product over de grond worden gespoten dat het oppervlak goed vastlegt. Mogelijkheden hiervoor zijn cellulose en magnesiumlignosulfonaat. Naarmate de bodem stuifgevoeliger moet de dosering hoger zijn.

Cellulose
Wordt als kant-en-klaar product met ± 8 % droge stof op de markt gebracht onder de merknaam Stesam. In de praktijk wordt 10 tot 15 m3/ha gebruikt. Het kan worden verspoten met een spuitboom met beperkte werkbreedte, maar ook met een zijwaarts spuitkanon, waarbij een werkbreedte tot zoân 30 meter mogelijk is.

Magnesiumlignosulfonaat
Wordt als stroperige vloeistof op de markt gebracht onder de merknaam Nodust Agri. Het kan worden verspoten met de veldspuit. Hierbij alle filters verwijderen, veel water en zo groot mogelijke spuitdoppen gebruiken. Bij het vullen eerst voldoende water in de tank laten lopen, de gewenste hoeveelheid Nodust Agri toevoegen en goed blijven roeren. Afhankelijk van de dosering en de ruwheid van het zaaibed is de werkingsduur 3 tot 6 weken. Een fijn zaaibed en veel water verbeteren het resultaat.

Kosten
Een vergelijking van de kosten van de drie alternatieven voor het spuiten van rundveedrijfmest:

Product Dosering product Globale kosten/ha in Euro Effectiviteit Cellulose (Stesam) 12 â 15 m^3/ha 200 - 250 3 â 6 weken Magnesiumlignosulfonaat (Nodust Agri) 800 - 2000 l/ha 300 - 750 3 â 6 weken
Inzaai gerst/doodspuiten 70 kg/ha 100 Afhankelijk groeisnelheid/moment doodspuiten

Â

Contact
Klaas Wijnholds