Gemeente Spijkenisse


Gemeente en woningcorporaties vernieuwen afspraken over wonen in Spijkenisse

31 maart 2011


Handen ineen voor compleet wonen.

De gemeente Spijkenisse en woningcorporaties De Leeuw van Putten, Maasdelta Spijkenisse en Woonbron Spijkenisse hebben nieuwe prestatieafspraken gemaakt voor de komende jaren. Deze afspraken gaan over het waarborgen van woonmogelijkheden en de kwaliteit van wonen voor alle Spijkenissers, specifiek voor de huursector.

In het kader van het Besluit Beheer Sociale Huursector zijn woningcorporaties en gemeenten verplicht overleg te plegen over te ondernemen activiteiten. De Prestatieafspraken zijn samengevat in een beleidsnotitie "Handen ineen voor compleet wonen" en zijn in nauw overleg tot stand gekomen tussen de gemeente Spijkenisse en de woningcorporaties De Leeuw van Putten, Maasdelta Spijkenisse en Woonbron Spijkenisse. De prestatieafspraken zijn onderverdeeld in afspraken over de ambities voor de periode 2011 - 2020 en concrete afspraken voor de periode 2011 - 2014.

Het doel van de afspraken die zijn gemaakt luidt: Het waarborgen en toevoegen van woonmogelijkheden en kwaliteit van wonen voor alle Spijkenissers. De inwoners moeten in alle levensfasen in een veilig en aantrekkelijk Spijkenisse een passend aanbod kunnen vinden waar ze graag willen wonen. Het realiseren van een Spijkenisse waar ze zich goed op hun gemak voelen en waar ze trots op zijn. Spijkenisse is thuis.

De belangrijkste opgaven waar de gemeente Spijkenisse en de woningcorporaties voor staan zijn gelegen binnen de bestaande stad. De slogan hier is `van kwantiteit naar kwaliteit', met meer bouwen voor de groei naar de complete stad, maar wel aandacht voor de 4 onderstaande opgaven waarover collectieve afspraken zijn gemaakt:


1. Het toevoegen van het woningmarktsegment dat kwalitatief ontbreekt en goed aansluit op de bestaande woningvoorraad en de woonomgeving. Instrumenten die hiervoor kunnen worden ingezet zijn: het huurbeleid, renovatie, sloop- en verkoopbeleid. Bij de omslag van kwantiteit naar kwaliteit wordt uitgegaan van het bestaande woningbouwprogramma. Met dit programma worden kwalitatief goede woningen toegevoegd in een woningmarktsegment dat ook goede aansluiting is op de bestaande woningvoorraad van Spijkenisse en de ontwikkelingen op de woningmarkt. Door op het juiste moment de woningen te realiseren en het, indien nodig, aanpassen van het woningtype zal deze aansluiting worden bewerkstelligd. Ook binnen de bestaande voorraad wordt een aanpassing nagestreefd.


2. Aandacht voor de bestaande woningvoorraad en, waar mogelijk of nodig, versterking van de aanwezige woonmilieus. De inzet zal nadrukkelijk gericht zijn op verbetering van het woon- en leefklimaat en de beeldkwaliteit. Dit zal leiden tot het intensiveren van het beheer. Het gaat hierbij om de kwaliteit van de bestaande woningen, het beheer en de (beeld)kwaliteit van de openbare ruimte, de sociale structuur en veiligheid.


3. Het aantrekken van - en passende huisvesting bieden aan de verschillende doelgroepen.
Dit betekent dat er voldoende woonmogelijkheden zouden moeten zijn waardoor de huidige inwoners in Spijkenisse blijven wonen en nieuwe, kansrijke doelgroepen verleid worden zich in Spijkenisse te vestigen. De aandacht zal vooral gericht zijn op starters, jonge gezinnen en ouderen.

Om de starters op de woningmarkt, en dan vooral de jongeren te behouden en aan te trekken, zal ingezet worden op het waarborgen van de aantrekkelijkheid van de woningvoorraad, de woonomgeving en de voorzieningen. Een vorm van tijdelijke huisvesting van jongeren in opleidings- en werkervaringstrajecten is de nog ontbrekende schakel in een complete wooncarrière in Spijkenisse.

Jonge gezinnen en welgestelde senioren zijn de economische motor van de stad. Voorkomen moet worden dat deze doelgroepen de gemeente verlaten voor een woning elders. Voor de gezinnen zal een woningaanbod gecreëerd moeten worden dat net een stapje hoger is dan de gemiddelde woning en is een toegesneden woonomgeving noodzakelijk. Deze aanvulling op het bestaande woningaanbod zal dienen voor doorstroming op de woningmarkt.

Voor de doelgroep ouderen, met en zonder zorg, staat het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren in de eigen omgeving centraal. Slimme combinaties van wonen met zorg, welzijn, mantelzorg en werk moeten mogelijk zijn.

De gemeente en de 3 corporaties zullen daarnaast huisvesting voor begeleid wonen mogelijk maken. Met de zorginstanties zal geregeld worden dat er voldoende begeleiding bij bewoning aanwezig is.


4. Woonruimteverdeling gericht op versterking van de sociale structuren.
Hier gaat het om het waarborgen van een eerlijke verdeling van de woonruimten naar de doelgroepen en het nastreven van de regionale hoofddoelstellingen , zoals in de regionale huisvestingsverordening van de Stadsregio Rotterdam is opgenomen

Op basis van de collectieve afspraken zijn met de afzonderlijke corporaties aparte afspraken gemaakt. Deze afspraken gaan voornamelijk over de sloop, nieuwbouw, planontwikkeling en een pilot over woningbemiddeling naar leefstijl.

Op 21 april 2011 om 15.00 uur zullen de afspraken met een officieel tintje worden bezegeld door de verantwoordelijk wethouder Jan Willem Mijnans en de 3 directeuren c.q. vestigingsmanagers van de woningcorporaties.

Interne links


* Woonvisie 2010-2020

Bijlagen


* Concept Handen ineen compleet wo Concept beleidsnotitie "Handen ineen voor compleet wonen" (pdf; 561 KB)