hoge boetes te late belastingaangifte 2010 Grote tekst


Braakhuis wil opheldering over hoge boetes te late belastingaangifte 2010

GroenLinks maakt zich zorgen over de hoge boetes die de Belastdienst gaat uitdelen voor het te laat indienen van de belastingaangifte 2010. Vrijdag 1 april moeten de belastingaangiftes weer binnen zijn. De boetes voor de te late aangifte zijn sinds 1 januari verviervoudigd, maar op de site van de Belastingdienst is daar niets over te vinden. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis wil opheldering hierover en heeft schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën.

Braakhuis: "Ik maak me zich zorgen dat burgers en bedrijven opnieuw worden geconfronteerd met onverwachte en torenhoge rekeningen. De rekening van de kredietcrisis is al bij de burger neergelegd. Nu moet de burger niet ook nog eens worden opgezadeld met de rekening van een onzorgvuldige Belastingdienst."

GroenLinks wil van de staatssecretaris weten of hij op de hoogte is van deze forse verhoging en waarom de burgers niet eerst fatsoenlijk zijn ingelicht door de Belastingdienst.

Juist vanwege het ontbreken van duidelijke informatie op de website van de Belastingdienst, verwacht GroenLinks de toezegging van staatssecretaris Weekers, dat hij dit jaar met de nodige coulance zal omgaan met het opleggen van de boetes.

Vragen van het lid Bruno Braakhuis (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Financiën over de Belastingdienst


1. Bent u er van op de hoogte dat de boetes voor het te laat doen van een aangifte zijn verviervoudigd sinds 1 januari dit jaar?


2. Bent u ervan op de hoogte dat er op de site van de Belastingdienst geen duidelijke waarschuwing staat over deze verviervoudiging van de boetes?


3. Bent u met mij van mening dat burgers en bedrijven hier ten minste fatsoenlijk over moeten worden ingelicht voordat de Belastingdienst deze boetes kan opleggen?


4. Kunt u toezeggen dat u vanwege het ontbreken van duidelijke informatie op uw website dit jaar met de nodige coulance zult omgaan met het opleggen van deze boetes?


5. Bent u ervan op de hoogte dat duizenden mensen geld moeten lenen om hun belasting te kunnen betalen doordat de betalingsregelingen die de Belastingdienst treft in een aantal situaties niet voldoen, zoals bij het overlijden van de partner of het niet kunnen verkopen van het huis?


6. Bent u bereid om extra maatregelen te treffen om deze pijnlijke situaties niet nog pijnlijker te maken? Zoja, welke maatregelen zijn dat?


7. Bent u ervan op de hoogte dat er voor spaarders nog steeds wordt uitgegaan van een fictief rendement van 4% terwijl de meeste spaarrekeningen al ophouden bij 2 tot 2,5% rente?


8. Hoe gaat u deze mensen compenseren die feitelijk teveel belasting betalen over hun zuurverdiende spaarcentjes?


9. Bent u ervan op de hoogte dat het bij computers die pas 5 jaar oud zijn nu al niet altijd mogelijk is om elektronisch aangifte te doen?


10. Bent u met mij van mening dat zoveel mogelijk mensen elektronisch aangifte moeten kunnen doen, ook die mensen met oudere computers of besturingssystemen?


11. Kunt u toezeggen dat die mensen die vanwege dergelijke computerproblemen geen tijdige aangifte kunnen doen, uitstel krijgen van het doen van aangifte en zodoende worden gevrijwaard van boetes?


12. Kunt u toezeggen dat u vanaf volgend jaar rekening zult houden met oudere computers bij de aangifteprogramma's, zodat het voor meer mensen mogelijk is om elektronisch aangifte te doen?


13. Bent u ervan op de hoogte dat het voor veel mensen bij de vooringevulde aangifte een zoekplaatje is geworden om alle aftrekposten in kaart te krijgen doordat je niet meer chronologisch door de aangifte wordt geleid en je zelf posten actief moet aanklikken?


14. Wat gaat u eraan doen om te voorkomen dat hierdoor grote groepen aftrekposten mislopen?