Politiebond ACP

Brief V&J: `Reorganisatievoorstellen vooraf getoetst'

Reorganisatievoorstellen van de regionale korpsen, het KLPD, de vtsPN en de Politieacademie worden voortaan eerst getoetst door een pre-toetscommissie, bestaande uit medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) en een afgevaardigde van de Raad van Korpschefs (RKC). Alleen de plannen die deze toets doorstaan, zullen doorgang vinden. Daar heeft minister Opstelten van V&J de korpsbeheerders onlangs via een brief over geïnformeerd.

Opstelten maakte, in een eerder stadium, samen met de vakbonden de afspraak dat hij alle reorganisatievoorstellen binnen de politie wil toetsen op toekomstbestendigheid. Met de zogenoemde pre-toets gaat de minister de voorstellen vanuit de korpsen nu onder de loep nemen en beoordelen. Daarbij wordt kritisch bekeken of de reorganisaties passen in het nieuwe politiebestel en andere ontwikkelingen binnen de politiesector. Alle reorganisaties die voor 22 februari 2011 zijn aangemeld, zullen worden getoetst. Reorganisaties die na deze datum zijn aangemeld, zullen alleen doorgang vinden als deze kleinschalig zijn, zoals een reorganisatie binnen een afdeling of team. Korpsbrede trajecten vinden tot eind dit jaar geen doorgang.

Standpunt ACP

De ACP is te spreken over de pre-toets, omdat reorganisaties niet passen bij de huidige ontwikkelingen binnen de sector. Het streven van minister Opstelten is dat aan het eind van dit jaar de nieuwe politiewet in werking treedt. Dat zou betekenen dat vanaf 1 januari 2012 de personele reorganisatie van de hele politieorganisatie wordt uitgevoerd. De ACP is van mening dat het niet getuigd van goed werkgeverschap om medewerkers van de politie het risico te laten lopen om meerdere malen geconfronteerd te worden met een reorganisatie. In het landelijk overleg met de minister heeft de ACP hier dan ook meerdere malen aandacht voor gevraagd en aangedrongen op een reorganisatiestop.

Noodzaak tot terughoudendheid

Daarnaast is het voor een goede en snelle invoering van het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP) belangrijk dat er zo weinig mogelijk functies wijzigen door een reorganisatie. De noodzaak voor uiterste terughoudendheid is bovendien geboden vanwege de oprichting van het Politiedienstencentrum (PDC) en de gevolgen hiervan voor de ondersteunende diensten. Er is immers nog te weinig bekend over de uiteindelijke inrichting en de consequenties voor de medewerkers.

Slot op deur

De ACP is dan ook tevreden dat er nu een stevig slot is gezet op alle reorganisaties. Wat de ACP betreft moet reorganiseren tot een minimum worden beperkt vanwege de mogelijke persoonlijke gevolgen voor de medewerkers, maar ook wegens de mogelijke gevolgen voor de dienstverlening van de politie aan de samenleving. Zoals de minister zegt: "Reorganisatieplannen moeten bijdragen aan of verenigbaar zijn met de vorming van een nationale politie."

---

31/03/11 10:59

---