Radboud Universiteit Nijmegen


David Burger benoemd tot hoogleraar Klinische Farmacie, Radboud Universiteit Nijmegen

Datum bericht: 31 maart 2011

Dr. David Burger (Ridderkerk,1964) is met ingang van 1 april 2011 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Klinische Farmacie.

David Burger David Burger studeerde farmacie aan de Universiteit van Utrecht en behaalde zijn apothekersdiploma in 1990. Na het vervullen van militaire dienst startte hij met promotieonderzoek in het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam naar de farmacokinetiek van antiretrovirale middelen bij hiv-geïnfecteerde patiënten, Hij promoveerde in 1994 aan de Universiteit van Utrecht op dit onderzoek. (Promotor: prof. dr. A. Bult, co-promotores dr JH Beijnen, dr PL Meenhorst.)

Van 1994 tot 1997 specialiseerde dr. Burger zich tot ziekenhuisapotheker in het UMC St Radboud (opleider: prof dr YA Hekster). Als ziekenhuisapotheker werd Burger in 1997 verantwoordelijk voor de coördinatie van klinische trials en het opzetten van een eigen onderzoekslijn naar behandeling van hiv-patiënten. Zijn activiteiten zoals onderzoek naar betere medicijnen voor kinderen met hiv verspreidden zich naar derdewereldlanden als Thailand, Zambia, Tanzania, Oeganda en Malawi.

In 2002 werd David Burger benoemd tot universitair hoofddocent klinische farmacologie van antiretrovirale middelen aan de Radboud Universiteit. In 2006 was hij een van de oprichters van het Clinical Research Center Nijmegen, een onderzoeksinstituut waar patiënten en gezonde proefpersonen tijdelijk kunnen worden opgenomen voor deelname aan (geneesmiddelen)onderzoek. In 2006 behaalde hij de aantekening tot ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog,

David Burger is sinds 2008 principal investigator aan het Nijmegen Instituut voor Infectie, Inflammatie en Immuniteit (N4i). Het onderzoek is gericht op de klinische farmacologie van antimicrobiële middelen, een van de belangrijkste geneesmiddelen die er zijn, omdat niet alleen veel patiënten overlijden aan infecties, maar ook omdat ondeskundig gebruik kan leiden tot resistentieontwikkeling. Behalve voor hiv is er binnen de onderzoekslijn veel aandacht voor tuberculose, schimmelinfecties en hepatitis C. Dr. Burger ontving voor zijn onderzoek diverse subsidies van ZonMW, de Europese Unie en de farmaceutische industrie.

Prof. Burger zal zich inzetten voor de verdere ontwikkeling van de specialistische farmaceutische zorg door middel van bijdragen aan onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Sinds 2010 is hij tevens opleider voor ziekenhuisapothekers en klinisch farmacologen.