Gemeente Ede

woensdag, 30 maart 2011

Bestrijden eikenprocessierups serieuze zaak

info@ede.nl

De eikenprocessierups komt sinds 2004 in de gemeente Ede voor. Eerst ging het om enkele nesten. Sinds enkele jaren is er sprake van een serieuze plaag. Het college heeft daarom ingestemd met een plan om de eikenprocessierups structureel te gaan bestrijden.

Bestrijding

De gemeente Ede geeft bij de bestrijding van de eikenprocessierups voorrang aan plekken waar veel nesten voorkomen en waar bovendien veel mensen verblijven. Het bestrijden gebeurt op diverse manieren. Bij plekken waar de rups veel voorkomt, wordt in het voorjaar preventief gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. De bladvretende rupsen krijgen het middel dan via het blad binnen. In de periode dat de rupsen nesten vormen, vanaf eind mei, worden de rupsen hoofdzakelijk bestreden met de Parasite-hit methode. De rupsen worden dan met een zuigunit opgezogen en direct in de bijbehorende verbrandingsoven verbrand. Tot een hoogte van ongeveer 10 meter kan op deze manier het overgrote deel van de rupsen in één keer vernietigd worden.

Particulieren

De gemeente bestrijdt in principe niet bij particulieren. Mocht een particulier zelf geen actie ondernemen, terwijl er wel sprake is van overlast door eikenprocessierupsen, dan kan de gemeente deze particulier verplichten om tot bestrijding over te gaan.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voor. Het is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de boomtoppen legt. Net voordat de knoppen van de eik uitlopen komen de behaarde, oranje rupsen uit de eitjes. De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel (eikenblad).

Gezondheid

De eikenprocessierups kan bij grote hoeveelheden een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid. Na drie keer vervellen krijgen de rupsen de kenmerkende brandharen. De wind kan deze haren vanuit de nesten meevoeren. Met hun weerhaakjes dringen de haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Hierdoor ontstaan allergische reacties zoals irritatie, huiduitslag en hevige jeuk.

Informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op de gemeentesite onder Gemeente Ede >Milieu, Natuur en Landschap >Natuur en Landschap >Ziekten en plagen > Eikenprocessierups.