Politiebond ACP

Stichting Waarborgfonds Politie vanaf april officieel in werking

De Stichting Waarborgfonds Politie (SWP) zal vanaf komende maand (april) officieel in werking treden. Het waarborgfonds is bedoeld voor politiemensen die, als gevolg van hun beroep, buiten hun schuld schade lijden. De ACP heeft zich jaren geleden hard gemaakt voor een dergelijk fonds, een afspraak uit de CAO 2005-2007.

Karel de Neef, voorzitter van de Stichting Waarborgfonds Politie over het fonds: "De rechtspositie van de politie in Nederland is uitermate goed. Maar tegelijkertijd weten we dat je daarmee nooit een volledig sluitend vangnet kunt creëren voor alle calamiteiten die je in je beroep kunnen overkomen." De Neef, al veertig jaar politieman, is verheugd dat hij een bijdrage aan het waarborgfonds mag leveren. "Het gaat om leed, waarvan sociaal-maatschappelijk niet aanvaardbaar is dat de politiefunctionaris daar zelf voor opdraait."

Derde parachute

"Als je het vergelijkt met parachutespringen, hebben we nu een derde parachute gecreëerd. De eerste is het stelsel van arbeidsvoorwaarden en rechtspositieregelingen. Als die parachute niet voldoet, trek je de tweede open: die van de algemene maatschappelijke regelingen, bijvoorbeeld de voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid. Dreigt iemand dan toch nog tussen wal en schip te raken, dan is het SWP er om de landing verder af te remmen. Het waarborgfonds dient om het leed zoveel mogelijk te verzachten."

Kamervragen

De afspraak om het waarborgfonds op te richten, komt uit de CAO 2005-2007. Maar de oprichting heeft uiteindelijk pas in 2010 zijn beslag gekregen. "Verschillende signalen hebben een eind gemaakt aan de `bestuurlijke vertraging' bij de oprichting van het fonds", vertelt De Neef. "Er was bijvoorbeeld een schrijnend geval van een collega die na een steekincident volledig werd afgekeurd. Doordat hij intensieve zorg nodig had, moest zijn vrouw bovendien haar baan opgeven. Een andere collega werd bedreigd. Zijn ruiten werden ingegooid en het was niet meer verantwoord om in zijn koophuis te blijven wonen. Hij moest de regio uit. Zo'n min of meer gedwongen verkoop en de aankoop van een vergelijkbare woning gaan gepaard met extra kosten die de bestaande regelingen niet dekken." Naar aanleiding van deze incidenten kreeg toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) vorig jaar Kamervragen over de lang verwachte oprichting van het waarborgfonds. Vervolgens heeft dat proces een duwtje in de goede richting gekregen. Vanaf april 2011 kunnen aanvragen worden ingediend voor incidenten die zich op of na 25 november 2005 (sinds de looptijd van de CAO) hebben voorgedaan.

Laagdrempelig

In het afgelopen jaar is veel werk verzet. De SWP heeft het reglement vastgesteld en binnenkort zijn het aanvraagformulier en alle informatie op laagdrempelige wijze beschikbaar via het Politiekennisnet en de websites van de korpsen. Maar wie kan een beroep doen op het waarborgfonds? De aanvrager kan een individuele ambtenaar zijn die, tijdens of door het uitvoeren van politietaken, schade heeft opgelopen die niet wordt gedekt door andere voorzieningen. Als die individuele ambtenaar twijfelachtig is of de weg niet kent, kan een ander zijn belangen behartigen. Uiteraard met medeweten en goedkeuring van de betrokkene. "De deur staat wijd open en de drempel is laag", zegt De Neef. "Wie een aanvraag wil indienen, kan het aanvraagformulier zelf invullen op de site van Politiekennisnet of die van het eigen korps." Hij heeft nog geen idee van de omvang van de aanvragen. "We hopen natuurlijk dat zelden een beroep op het fonds hoeft te worden gedaan. Ieder geval waarin het nodig is, is immers schrijnend. Maar we zijn er hoe dan ook klaar voor."

Belastingdienst

Toch is er nog een puntje, waarover de onderhandelingen niet helemaal rond zijn: de fiscale kant. De Neef: "We proberen, in overleg met de Belastingdienst, geregeld te krijgen dat uitkeringen uit het waarborgfonds fiscaal onbelast zullen zijn. Tot nu toe zijn er goede werkafspraken met de inspecteur, maar het is nog onontgonnen terrein en de komende paar jaar moeten we de jurisprudentie afwachten. We hebben afgesproken dat we eind dit jaar kijken naar de gevallen die zich werkelijk hebben voorgedaan."

Startkapitaal en bestuur SWP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft het startkapitaal voor het SWP geleverd. De korpsen gaan het fonds verder voeden, al naar gelang de behoefte. In het bestuur van de SWP zijn zowel werknemers als werkgevers uit de politiesector vertegenwoordigd. Karel de Neef, voorzitter van et waarborgfonds is projectleider bij het korps Rijnmond. Namens de ACP zit Petra van der Wiel in het bestuur van de SWP.

---

31/03/11 09:31

---

Gerelateerd nieuws
Waarborgfonds (politie) - 05 jan 2011 12:26