Woonbond


30-03-2011 Huurders in de knel in Amersfoort

De Woonvisie 2011 - 2020 van de gemeente Amersfoort brengt huurders in de knel. Dat schrijft de Vereniging Huurdersbelangen (VHB) in een reactie op de Woonvisie, die 18 maart werd aangeboden aan de Amersfoorste gemeenteraad.

De Woonvisie streeft naar meer ruimte om de functies wonen en werken te mengen, een betere doorstroming op de woningmarkt door de bouw van woningen in combinatie met deregulering, en passende huisvesting voor bijzondere doelgroepen. De gemeente wil voor het op peil brengen van de gemeentelijke woningvooraad ook meer samenwerken met ontwikkelaars en corporaties. De gemeente stelt hierbij de randvoorwaarden op en de ontwikkelaars en corporaties vullen deze ruimte verder in.

Huizen in Amersfoort Huurders in de knel

De VHB vindt echter dat aanpak van de specifieke problemen van huurders in Amersfoort onvoldoende naar voren komt in de voorgestelde Woonvisie. De gemeente heeft diverse onderzoeken laten verrichten, waarin deze knelpunten worden beschreven, maar er nauwelijks aandacht aan besteed in de nieuwe Woonvisie.

Dramatisch lage slaagkans

De cijfers spreken volgens de VHB voor zich. Zij verwijzen naar de kwartaalrapportages van de Amersfoortse woningmarkt monitor. Het aantal woningzoekenden op de huurmarkt is met 35 procent sterk gestegen van 15.013 (in 2005) tot 20.215 (in 2010). Tegelijkertijd is het aantal verhuringen in die periode met 19 procent gedaald van 1140 (in 2005) naar 920 (in 2010). Met als resultaat een dramatisch lage slaagkans voor woningzoekenden van 9,6 procent. Dit staat in schril contrast met de jaren negentig, toen de slaagkans van woningzoekenden in Amersfoort nog 25 tot 28 procent bedroeg.

Concurrentie met nieuwkomers

In de vorige Woonvisie 2006-2010 was de doorstroming de centrale doelstelling. Ondanks de grote groei van Amersfoort is de gemeente er niet in geslaagd om de slaagkans voor huurders te verbeteren. Hoewel de bouwproductie vele jaren boven de autonome behoefte lag, hebben de huurders uit de eigen stad moeten concurreren met nieuwkomers, concludeert de VHB.

Aanbevelingen

Om de problemen van huurders in Amersfoort beter aan te pakken, doet de VHB de gemeente een aantal voorstellen: Bij een kleinere rol van de gemeente en meer ruimte voor de markt, past meer zeggenschap voor de huurdersorganisaties; Bij een groeiende doelgroep past een grotere kernvoorraad; De slaagkans voor huurders moet verbeterd worden door gerichte doorstromingsmaatregelen; Stimuleer senioren te verhuizen van groot naar beter door een premie of verlaging van de aanvangshuur; En tot slot, vergroot het aandeel sociale huurwoningen in de nieuwbouw.

De Woonvisie Amersfoort 2011 - 2020 vormt één van de bouwstenen van de Amersfoortse Structuurvisie, die nog in ontwikkeling is. De gemeenteraad bespreekt naar verwachting op 29 maart de uitgangspunten van de Woonvisie. Indien de raad akkoord gaat, ligt de Woonvisie zes weken ter inzage en kunnen geïnteresseerden reageren op de inhoud van de visie.

Lees meer over de Woonvisie Amersfoort 2011 - 2020

Lees de reactie van de VHB op de Woonvisie