UMC Utrecht
eiwitrijk dieet vergroot kans diabetes
Niet alleen snelle suikers vergroten de kans op diabetes, ook een
eiwitrijk dieet kan dat effect hebben. Dat ontdekte
voedingswetenschapper Ivonne Sluijs van het UMC Utrecht. Zij promoveert
31 maart.
Over de rol van eiwitten bij het ontstaan van diabetes is nog weinig
bekend. Ivonne Sluijs analyseerde daarom in haar onderzoek gegevens uit
het Nederlandse deel van de grootschalige Europese EPIC-studie. Die
bevat informatie over leefstijl en gezondheid van ruim 38.000 mensen
die gedurende tien jaar gevolgd zijn. In die periode kregen meer dan
900 deelnemers diabetes.
Sluijs concludeert dat mensen vaker diabetes krijgen als ze meer
eiwitten eten. Tien gram meer eiwit per dag verhoogt de kans op
diabetes met 16 procent. Dat komt voor het grootste deel door dierlijke
eiwitten, die bijvoorbeeld in melk en vlees zitten.
Ook rekende Sluijs uit wat er gebeurt als mensen minder koolhydraten of
vet gaan eten, maar meer eiwitten. Gemiddeld halen mensen de helft van
hun energie uit koolhydraten, vijfendertig procent uit vet en vijftien
procent uit eiwit. Maar het vervangen van vijf procent van de
dagelijkse energie-inname in vetten of koolhydraten door eiwitten
verhoogt de kans op diabetes met dertig procent.
Sluijs: "Voedingsadviezen gericht op het voorkomen van diabetes
besteden nu nauwelijks aandacht aan eiwitten. Dat zou wel moeten, valt
af te leiden uit mijn onderzoek. Alleen is het daar nog te vroeg voor.
We moeten het onderzoek eerst herhalen in andere populaties voor we
precies kunnen zeggen of en hoe we voedingsrichtlijnen moeten
aanpassen."
Sluijs plaatst wel vraagtekens bij diëten met een hoog eiwitgehalte.
"In het licht van onze resultaten is het nog onduidelijk of diëten met
een hoog eiwitgehalte wel gunstig zijn. Het lijkt er op dat dergelijke
diëten mogelijk een ongunstige invloed op de suikerhuishouding hebben."
In Nederland lijden zo'n 740.000 mensen aan diabetes, 90 procent
daarvan heeft diabetes type II (`ouderdomssuikerziekte'). Bekende
risicofactoren voor het ontstaan hiervan zijn overgewicht, hoge
bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Een leefstijl met ongezond
eten en weinig bewegen draagt sterk bij aan die risicofactoren. Op
basis van bevolkingsgroei, vergrijzing en toename van overgewicht
verwacht het RIVM dat Nederland in 2025 ruim 1,3 miljoen mensen met
diabetes telt.
Ivonne Sluijs promoveert 31 maart aan het UMC Utrecht.
vrijdag 18 maart 2011