Nederlands kampioen goochelen opent tentoonstelling Spoorwegmuseum


Utrecht, 20110328 -- Op 30 maart om 16 uur opent Het Spoorwegmuseum de tentoonstelling ‘Veiligheid voor alles’. Met een spectaculaire act zal illusionist en Nederlands Kampioen goochelen Marcel Kalisvaart de aftrap geven. Met de tentoonstelling ‘Veiligheid voor alles’ start Het Spoorwegmuseum een jaar waarin het thema veiligheid centraal staat. Aan de hand van de museumcollectie worden de ontwikkelingen op gebied van veiligheid getoond: de dienstregeling en logistiek, de veiligheid van het materieel, de veiligheid op en langs de spoorbanen en de veiligheid op de stations en perrons. De tentoonstelling is t/m 4 december te zien in Het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Een vuurdraak die zo snel reed dat reizigers op z’n minst een hersenbeschadiging zouden oplopen. Een stinkend monster dat zoveel stoom uitbraakte dat de koeien er zure melk van zouden geven. Sommige artsen, journalisten, schippers en boeren waren zo ongerust over de introductie van de eerste trein van Nederland in 1839, dat ze alles uit de kast haalden om de reizigers voor eventuele gevaren te behoeden. De sceptici kregen ongelijk. De eerste treinritten tussen Amsterdam en Haarlem verliepen vlekkeloos, en niemand raakte gewond of in de war.

De waarschuwingen van de tegenstanders van de eerste trein mogen overdreven in onze oren klinken, toch raakt hun angst de kern van de zaak. Spoorwegen zijn in potentie zeer gevaarlijk. Een trein rijdt immers met een behoorlijke snelheid, heeft een aanmerkelijke massa en staat dus niet zomaar stil. Bovendien rijdt een trein op een spoorbaan die precies zijn koers bepaalt. Een trein kan daarom niet uitwijken voor een onverwachte hindernis. Dat treinen in de praktijk juist heel veilig zijn, komt doordat men vanaf het allereerste begin doordachte maatregelen heeft genomen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Het Spoorwegmuseum laat in deze tentoonstelling zien hoe door de jaren heen het aspect veiligheid bij de spoorwegen een rol heeft gespeeld.

Het Spoorwegmuseum