Ingezonden persbericht


Persbericht 30 maart 2011

In het zojuist verschenen maartnummer van Liberaal Reveil (het tijdschrift van de Prof.mr. B.M. Teldersstichting), compleet in een nieuw jasje gestoken:

... stelt Hans van den Brandhof dat de Eerste Kamer afgeschaft zou moeten worden om de slagvaardigheid van overheidsbestuur te vergroten.

... weerlegt Paul Bovend'Eert (hoogleraar Staatsrecht Radboud Universiteit Nijmegen) de argumentatie van Van den Brandhof en stelt daarbij dat de positie van de Eerste Kamer juist versterkt moet worden door onder meer amendementsrecht aan die Kamer toe te kennen.

... maar spreekt David Luteijn (voormalig VVD-fractievoorzitter Eerste Kamer) zich tegen een amendementsrecht voor de Eerste Kamer uit. Tevens stelt hij dat de afstand tussen de Tweede Kamerleden en de maatschappij te groot is. Eerste Kamerleden kunnen en moeten hier tegenwicht aan bieden door met beide benen in de maatschappij te staan en regionale binding te onderhouden.

... spreken Gerrit Dijkstra (universitair docent verbonden aan het Instituut Bestuurskunde, Universiteit Leiden) en Paul Nieuwenburg (universitair hoofddocent politieke filosofie bij het Instituut Politieke Wetenschap) zich uit tegen de voorgenomen bezuinigingsmaatregel van het kabinet om de griffierechten voor gerechtelijke procedures kostendekkend te maken. Dit brengt de Nederlandse liberale rechtsstaat in gevaar, in het bijzonder Artikel 17 Grondwet.

... analyseren Niels de Leeuw (masterstudent Religie in Samenleving en Cultuur aan de UvT) en Paul Vlaardingerbroek (hoogleraar Familie- en Jeugdrecht aan de UvT) in hoeverre de huwelijkssluiting een staatsaangelegenheid is. De Leeuw is van mening dat een dergelijke verbintenis primair de verantwoordelijkheid moet zijn van de betrokken actoren. Vlaardingerbroek onderschrijft dat de overheid zich inhoudelijk niet met het huwelijk moet bemoeien, maar benadrukt dat overheidsbemoeienis nog immer relevant is daar het rechtsbescherming biedt voor (ex)partners en eventueel betrokken kinderen.

... zet Marcel Wissenburg (mede-opsteller bundel Eerlijk is eerlijk. Wat een liberaal van de staat mag verwachten en van zichzelf moet vergen) enkele hoofdlijnen uiteen van het recentelijk gepubliceerde Teldersgeschrift Eerlijk is eerlijk. Hij geeft aan dat de auteurs van de bundel een verrijking van de politiek beogen door te laten zien dat het dagelijkse politieke debat ruimte biedt om over eerlijkheid te spreken.

... verschaft Mark van de Velde (medewerker van de Teldersstichting) naar aanleiding van de recente verkiezingen in Ierland meer inzicht in de Ierse politiek door de parlementaire geschiedenis van het land uiteen te zetten. Hieruit blijkt dat het Ierse politieke landschap in Europees perspectief zeer opmerkelijk is, waarbij de liberalen een zeer marginale positie innemen.

... vragen Frans de Graaf (één van de schrijvers van het jongste VVD-verkiezingsprogramma) en Hala Naoum Néhmé (politicologe) zich af waarom islamitische kinderen geen recht hebben op goed onderwijs en roepen daarbij de VVD, die onderwijs hoog in het vaandel heeft staan, op daadkrachtig op te treden tegen de huidige misstanden in dat onderwijs.