GroenLinks


Kabinetsplannen onderkant arbeidsmarkt kosten geld en talent

GroenLinks is gealarmeerd door de kosten van de kabinetsplannen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Onderzoek van Epsilon Research toont aan dat het plan om WWB, WSW en WAJONG samen te voegen het kabinet geen 1,8 miljard oplevert, maar 750 miljoen zal gaan kosten. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het FNV. Fractievoorzitter Jolande Sap wil een reactie van staatssecretaris De Krom van SZW op het onderzoek.

Sap: "De kabinetsplannen zijn dramatisch voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Nu blijkt dat ze ook nog veel geld kosten. Mensen blijven dus onnodig in een uitkering. Het kabinet moet investeren in scholing en re-integratie om mensen duurzaam aan het werk te helpen."

GroenLinks wil investeren in het aan het werk helpen van de ruim 300.000 mensen met een arbeidsbeperking, die niet zomaar aan de bak komen. Mensen die door hun leeftijd, gebrek aan beroepskwalificaties, of andere redenen moeilijk aan het werk komen moeten reële kansen en echte mogelijkheden krijgen.

Jolande Sap: "Over een aantal jaar hebben we door de vergrijzing alle handen nodig op de arbeidsmarkt. We moeten het talent dat mensen hebben die nu langs de zijlijn staan volop in gaan zetten. Nu investeren in mensen zorgt voor duurzame uitstroom naar werk en op lange termijn dus besparing op uitkeringen."