30 maart 2011

Di eet reduceert risico hartziekten

Onderzoeksresultaten van innovatieorganisatie TNO tonen aan dat een speciale voedingsmix het hart en de vaten gezonder maakt. Bij langetermijngebruik van deze voedingsmix verminderde tijdens het onderzoek de ontwikkeling van aderverkalking met meer dan 90 procent. Al eerder werden deze effecten waargenomen tijdens kortetermijnonderzoek met dezelfde voedingsmix. Voor het onderzoek gebruikte TNO een voedingsmix met een combinatie van visolie, resveratrol (in wijn), lycopene (in tomaten), catechin (in thee) en vitaminen E en C.

Weinig beweging en een calorierijk dieet met een hoog vetgehalte dragen bij aan het feit dat hart- en vaatziekten in de Westerse wereld een veel voorkomend probleem zijn. Er bestaan al meerdere onderzoeken die specifieke voedingscomponenten koppelen aan een positief effect op de hart- en vaatgezondheid. Het onderzoek van TNO keek of een combinatie van deze componenten een effectieve manier zou kunnen zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen en gezondheid te bevorderen. Deze voedingsmix is momenteel niet commercieel verkrijgbaar.

Sleutel naar gezonde voedingsingrediënte

Sleutel naar gezonde voedingsingrediënten

Volgens Henk Hendriks, voedingsexpert bij TNO: "De nieuwe meetmethoden die TNO heeft toegepast, maken het mogelijk om te bepalen hoe effectief bepaalde diëten en ingrediënten zijn. Voorheen was dat het veel moeilijker om de effecten van een dieet te meten omdat die meestal pas na lange tijd zichtbaar zijn. Wij verwachten dat bedrijven die gezonde voedingsingrediënten willen ontwerpen veel voordeel van deze methode en de onderzoeksresultaten kunnen hebben. Zij kunnen zo gezondere producten op de markt. brengen."

De resultaten zijn verschenen in de gerenommeerde vakbladen 'American Journal of Clinical Nutrition' en 'Journal of Nutrition'. Het onderzoek maakt onderdeel uit van het TNO onderzoeksprogramma Gezond Leven en onalized Health en is uitgevoerd in Leiden en Zeist.

Referenties

G.Bakker et al. An anti inflammatory dietary mix modulates inflammation and oxidative and metabolic stress in overweight men: a nutrigenomics approach Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 1044-1059 American Journal of Clinical Nutrition

Verschuren L, et al. A Dietary Mixture Containing Fish Oil, Resveratrol, Lycopene, Catechins, and Vitamins E and C Reduces Atherosclerosis in Transgenic Mice.