30 maart 2011
Di
eet reduceert risico hartziekten
Onderzoeksresultaten van innovatieorganisatie TNO tonen aan dat een
speciale voedingsmix het hart en de vaten gezonder maakt. Bij
langetermijngebruik van deze voedingsmix verminderde tijdens het
onderzoek de ontwikkeling van aderverkalking met meer dan 90 procent.
Al eerder werden deze effecten waargenomen tijdens
kortetermijnonderzoek met dezelfde voedingsmix. Voor het onderzoek
gebruikte TNO een voedingsmix met een combinatie van visolie,
resveratrol (in wijn), lycopene (in tomaten), catechin (in thee) en
vitaminen E en C.
Weinig beweging en een calorierijk dieet met een hoog vetgehalte dragen
bij aan het feit dat hart- en vaatziekten in de Westerse wereld een
veel voorkomend probleem zijn. Er bestaan al meerdere onderzoeken die
specifieke voedingscomponenten koppelen aan een positief effect op de
hart- en vaatgezondheid. Het onderzoek van TNO keek of een combinatie
van deze componenten een effectieve manier zou kunnen zijn om hart- en
vaatziekten te voorkomen en gezondheid te bevorderen. Deze voedingsmix
is momenteel niet commercieel verkrijgbaar.
Sleutel naar gezonde voedingsingrediënte
Sleutel naar gezonde voedingsingrediënten
Volgens Henk Hendriks, voedingsexpert bij TNO: "De nieuwe meetmethoden
die TNO heeft toegepast, maken het mogelijk om te bepalen hoe effectief
bepaalde diëten en ingrediënten zijn. Voorheen was dat het veel
moeilijker om de effecten van een dieet te meten omdat die meestal pas
na lange tijd zichtbaar zijn. Wij verwachten dat bedrijven die gezonde
voedingsingrediënten willen ontwerpen veel voordeel van deze methode en
de onderzoeksresultaten kunnen hebben. Zij kunnen zo gezondere
producten op de markt. brengen."
De resultaten zijn verschenen in de gerenommeerde vakbladen 'American
Journal of Clinical Nutrition' en 'Journal of Nutrition'. Het onderzoek
maakt onderdeel uit van het TNO onderzoeksprogramma Gezond Leven en
onalized Health en is uitgevoerd in Leiden en Zeist.
Referenties
G.Bakker et al.
An anti inflammatory dietary mix modulates inflammation and oxidative
and metabolic stress in overweight men: a nutrigenomics approach
Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 1044-1059 American Journal of
Clinical Nutrition
Verschuren L, et al.
A Dietary Mixture Containing Fish Oil, Resveratrol, Lycopene,
Catechins, and Vitamins E and C Reduces Atherosclerosis in Transgenic
Mice.