Ministerie van Defensie

Eerste transport met militair beveiligingsteam veilig in Dubai

30 maart 2011, 14.03 uur

De 30 meevarende mariniers zorgden voor een continue bezetting van de verschillende observatieposten aan boord van de Hermod. Foto: ministerie van Defensie Het kraanschip Hermod is vandaag, na een beveiligde reis met 30 mariniers, veilig aangekomen in Dubai. Dit eerste transport met een militair beveiligingsteam, de zogenoemde Vessel Protection Detachment (VPD), vond plaats ter bescherming tegen piraterij. Tijdens de reis is het schip niet aangevallen. Het kraanschip Hermod, dat 154x86x42 meter meet, tijdens een klus. De 2 kranen kunnen samen ruim 8.000 ton tillen. Foto: Heerema Marine Contractors

Het konvooi werd door de VPD begeleid vanwege de grote waarde van het schip en de lage snelheid. 2 sleepboten zijn nodig om het kraanschip, varend onder Panamese vlag, voort te stuwen. Het transport kwam in aanmerking voor bescherming door de internationale vlootverbanden rond de Hoorn van Afrika, omdat de benodigde capaciteit bij de deelnemers ontbrak door lopende NAVO-operatie Ocean Shield. Zodoende besloot Nederland het beveiligingsteam aan boord te plaatsen.

Een tweede beveiligd transport, een hefschip voor het installeren van windturbines op zee, varend onder Nederlandse vlag, vertrekt naar verwachting begin april vanuit China naar Nederland.

Zelfstandige militaire teams

Leden van het VPD houden de omgeving in de gaten. De liggende marinier heeft een Barret antimaterieel geweer, de zittende man bepaalt de afstand en coördinaten van een eventueel doelwit. Foto: ministerie van Defensie

Half maart besloot het kabinet om voor het eerst zelfstandige militaire beveiligingsteams - VPD's - te plaatsen aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. De VPD's moeten de schepen beschermen tegen piraterij. De rederijen dienden de aanvragen in bij het Kustwachtcentrum in Nederland. In overleg met de ministeries van Infrastructuur & Milieu en van Buitenlandse Zaken is geconstateerd dat de aanvragen vallen binnen het draaiboek `Bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee' uit 2008. Dit biedt ruimte om in uitzonderlijke gevallen zelfstandige militaire teams aan boord van schepen te plaatsen.