MBO raad

Betere doorstroom naar politieonderwijs door landelijk onderwijsprogramma

24-03-2011 - Mbo-studenten die belangstelling hebben voor het politievak kunnen vanaf het studiejaar 2011-2012 een nieuw landelijk doorstroomprogramma volgen waardoor de mbo'ers een jaar sneller kunnen afstuderen aan de Politieacademie.
Dit wordt mogelijk gemaakt door het nieuwe landelijk onderwijsarrangement dat de minister van Veiligheid en Justitie, de Politieacademie, het Korpsbeheerdersberaad, de MBO Raad en de Sectorraad Publieke Veiligheid op 24 maart ondertekenden bij ROC Zadkine.

Vrijstelling
De opleiding duurt twee tot drie jaar. Studenten die dit nieuwe programma, HTV-Politie, met succes doorlopen krijgen een jaar vrijstelling voor de mbo-opleiding niveau 3 en 4 van de Politieacademie. Doorstroom met een diploma HTV-Politie naar de Politieacademie is mogelijk als de selectieprocedure voor de politie met goed gevolg is doorlopen.

Doordat jongeren tijdens de opleiding ook stagelopen bij de politie kunnen ze beter beslissen of het politievak iets voor hen is. Als een mbo-student wil deelnemen aan het doorstroomprogramma moet het roc de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid (HTV) aanbieden met extra toegevoegde vakken die gericht zijn op het politievak.

Regionale convenanten: stageplaatsen
Politiekorpsen, roc's, de Politieacademie en ECABO sloten op 24 maart ook vijf regionale convenanten tussen korpsen, Politieacademie, kennisinstituut ECABO en de ROC's die in september gaan starten met het doorstroomprogramma.

Het gaat om de korpsen Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Friesland en IJsselland. Zij sluiten de convenanten met ROC Zadkine, ROC Mondriaan, ROC ASA en ROC Midden Nederland, ROC Friese Poort en Landstede.

In deze convenanten hebben de partijen voor het studiejaar 2011-2012 in totaal 210 stageplaatsen voor de beroepspraktijkvorming afgesproken.