D66

woensdag 30 maart 2011

Kabinet, graag een reactie op conclusies IMF!

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil voor het meireces een brief van minister De Jager (Financiën, CDA) over de conclusies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat dit kabinet onvoldoende doet om de Nederlandse economie te hervormen. De sociaal-liberaal vraagt vandaag om deze reactie tijdens de procedurevergadering Financiën.

Zware onvoldoende

Het IMF geeft het kabinet het rapportcijfer 2 als het om de aanpak van de woningmarkt gaat. Door de hypotheekrenteaftrek steken mensen zich teveel in schulden. En nemen banken met de vele huizenleningen onnodig veel risico. Koolmees: "Het kabinet is één van veel woorden en weinig daden. Gelukkig ben ik niet meer de enige die deze uitspraak doet. Ik wil van De Jager weten wat hij van de conclusies van het IMF vindt, getrokken door vooraanstaande economen."

Schildpadbeleid

Verder oordeelt het IMF dat het voor de kostenproblemen in de zorg en sociale zekerheid beter is als de pensioenleeftijd sneller naar 66 jaar gaat. En banken moeten eerder dan nu is afgesproken buffers gaan opbouwen. "Het kabinet hanteert een schildpadbeleid als daadkrachtig ingrijpen vereist is, terwijl het hier draait om de welvaart van ons land. Sneller langer doorwerken levert miljarden op, waardoor de bezuinigingspijn ook sneller over is. En banken moeten gelijk een grotere spaarpot opbouwen, zodat ze niet weer bij de belastingbetaler hun hand ophouden als het misgaat," aldus Koolmees.