Gemeente Alphen aan den Rijn

stap dichterbij

Bouw busstation stap dichterbij

Voorlopig ontwerp klaar:

Het nieuwe busstation op het Stationsplein wordt deels overkapt om de reizigers zoveel mogelijk beschutting te kunnen bieden. De bouw van het busstation start in het najaar, zodat het begin 2012 in gebruik kan worden genomen. Gelijktijdig met deze werkzaamheden wordt de kruising Prins Bernhardlaan Hoflaan aangepast.

Busstation
Het huidige busstation aan de Prins Bernhardlaan / Havenstraat is aangelegd voor tijdelijk gebruik. Inmiddels zijn de onderdoorgang en fietsenstallingen aangelegd en kan de volgende stap in de ontwikkeling van de Stationsomgeving gezet worden: de bouw van een permanent busstation aan de centrumzijde van het NS-station. Het busstation wordt deels overkapt aan de kant van de busperrons, waardoor reizigers straks bij slecht weer droog kunnen wachten. Het nieuwe busstation is niet alleen bedoeld voor het streekvervoer. Ook bussen van georganiseerde reizen kunnen hier hun reizigers laten instappen en er komen taxistandplaatsen.

Verdere procedure en planning
Om de bouw van het busstation mogelijk te maken, moet een afwijking van het bestemmingsplan worden verleend. Dit is onder andere nodig omdat de overkapping een doorrijhoogte van 4,60 meter heeft, terwijl het huidige bestemmingsplan uit 2007 een maximale hoogte van 4,20 meter toestaat. De bouw van het busstation start in het najaar een duurt enkele maanden. Begin 2012 zal het nieuwe busstation in gebruik worden genomen.

Aanpassen kruising Prins Bernhardlaan Hoflaan
Met de ingebruikname van het nieuwe busstation komt de locatie van het tijdelijke busstation aan de Havenstraat vrij voor herontwikkeling. In combinatie met de plannen van Green Real Estate voor het voormalige Nuon-terrein is een extra aansluiting op de Prins Bernhardlaan nodig. Uit onderzoek is gebleken dat een rotonde een goede, snelle en verkeersveilige oplossing voor al het verkeer is, dus ook voor fietsers en voetgangers tussen het station en het centrum. Hulpdiensten hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de aanleg van een rotonde. Om te voorkomen dat na oplevering van het nieuwe busstation het (bus)verkeer overlast ondervindt van de aanleg van de rotonde, worden de werkzaamheden gelijktijdig met de bouw van het busstation in het najaar uitgevoerd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn