SGP


Evacuatie Libië

Veelgeplaagd
Voorzitter. âAls je eindelijk licht ziet aan het einde van de tunnel, is het waarschijnlijk de koplamp van een naderende trein.â Deze moderne variant van de wet van Murphy schoot tijdens de voorbereiding op dit debat door mijn hoofd.
Defensie heeft het de laatste maanden zwaar te verduren. En op het moment dat je denkt dat je erdoor heen bent, doemt weer een andere tegenslag op. Een opeenstapeling van treurige incidenten binnen de organisatie: diefstal, intimidatie en integriteitschendingen. En nu een mislukte evacuatie vanuit Sirte, waarbij de levens van drie militairen in het geding waren, maar ook onze internationale reputatie op het spel staat. Er zijn serieuze twijfels gerezen over de communicatie tussen defensieonderdelen en over de professionaliteit.

Gezag
Het is belangrijk â ook terwille van het imago van de veelgeplaagde krijgsmacht â dat de minister in dit debat kan aantonen dat hij controle heeft over zijn departement en professionaliteit is gewaarborgd. Juist nu Nederland al 200 militairen heeft uitgezonden naar het oorlogsgebied in Libië en verdergaande operaties in het verschiet liggen.
Daarbij komt dat de minister de komende maanden het ontslag van duizenden mensen moet regelen. Gezag, overwicht en controle zijn hierbij noodzakelijk.

Evacuatie
Voorzitter. De betreffende Nederlandse burger én de drie Nederlandse militairen zijn veilig en wel in Nederland. Daarvoor past dankbaarheid. Tegelijkertijd is het geen kwestie van âEind goed, al goedâ. Het is gepast om terug te zien en te beoordelen of er niet teveel risicoâs zijn genomen voor een te klein belang.


- De evacuatiepoging straalt haast uit. Zoveel haast dat er zelfs niet gewacht kon worden op informatie van de MIVD. Waarom die grote haast, terwijl de betreffende evacue aanvankelijk geen noodzaak zag om Libië te verlaten? Waarom was die dringende noodzaak er wel voor Defensie, terwijl er volgens de minister geen sprake was van levensgevaar?
- Bij een dergelijke missie is de militaire expertise cruciaal. Op welke wijze is die expertise ingebouwd in het Kerngroep-overleg? Zijn de Commdandant der Strijdkrachten en het hoofd van de MIVD hierbij direct betrokken? Hebben de bewindslieden het militaire advies volledig opgevolgd of (deels) een eigen koers gevolgd?

- De geconstateerde onbereikbaarheid van de MIVD vind ik één van de meest evidente tekortkomingen. Toen de dienst antwoord gaf, was de evacuatie al begonnen. De vraag is of al eerder bekend kon zijn, dat hier zaken niet op orde waren. Zijn er eerder incidenten geweest? Op welke wijze wordt de interne gang van zaken bij de MIVD nu doorgelicht?
- De minister motiveert uitvoerig de achtergrond van de beperkte inlichtingenpositie van de MIVD inzake Sirte. Als MIVD kun je niet alles weten. Dat klopt. Maar ik kan mij simpelweg niet voorstellen, dat die informatiepositie er ook niet was bij partnerdiensten, zeker de Amerikaanse met wie wij een uitstekende samenwerking kennen. Welke pogingen zijn er gedaan om hier informatie te verkrijgen?
- Bovendien â met alle respect â zelfs mij is bekend dat Sirte een bolwerk was van Gadaffi. Dat er dus grote risicoâs konden bestaan, was duidelijk.

- Voor de evacuatie is een helikopter van 33 jaar oud gebruikt, met dito uitrusting. Deskundigen zeggen, dat met moderner materieel de Libische grondtroepen op de grond zonder moeite tijdig waren ontdekt. Deelt de minister die conclusie? Hoe valt te verklaren dat wij met zoân antieke helikopter aan deze operatie moesten beginnen? Welke les trekt de minister hieruit in het licht van de bezuinigingen?