Rijksoverheid

Consument mag geen nadeel ondervinden van gassamenstelling

Nieuwsbericht | 29-03-2011

De consument mag geen nadelige gevolgen ondervinden wanneer de samenstelling van het aardgas verandert. Overigens is daar voor kleingebruikers de komende tien jaar nog geen sprake van.

Dit schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede Kamer op basis van het onderzoeksrapport `Gaskwaliteit voor de toekomst'.

Groen gas

Op de lange duur is het onvermijdelijk dat de samenstelling van het gas in Nederland verandert. De gasvoorraad in Nederland raakt op. Er wordt nu al gas per pijpleiding uit Rusland en Noorwegen ingevoerd. In de toekomst kan ook LNG uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Afrika worden betrokken. Verder zal er ook biogas en groen gas worden geproduceerd.

Veiligheid en gemak

Gebruikers krijgen een redelijke overgangsperiode om zich aan te passen aan de veranderde gassamenstelling. Veiligheid en gemak voor de consument staan daarbij voorop. Om de aanpassing zo makkelijk mogelijk te maken, wil minister Verhagen snel duidelijkheid bieden over de toekomstige samenstelling van het aardgas.

Overgangsperiode verlengen

Huishoudens en andere kleinverbruikers krijgen laagcalorisch gas (G-gas) geleverd, dat voornamelijk afkomstig is uit het Groningenveld. Het gastransportbedrijf GTS zal de huidige gassamenstelling nog minimaal tien jaar handhaven. Minister Verhagen wil samen met partijen in de sector onderzoeken of het mogelijk is deze overgangsperiode te verlengen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

'Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid, de toestellenbranche, de gasleveranciers en de netbedrijven om de consument niet met de ongemakken op te zadelen,' aldus minister Verhagen. Hij wil met de marktpartijen maatregelen overeenkomen die zorgt dat de consument geen nadelige gevolgen van de gassamenstelling ondervindt.

Industriële eindgebruikers

Tachtig grote industriële eindgebruikers krijgen hoogcalorisch gas (H-gas) geleverd. Voor deze groep gebruikers kiest de minister voor maatwerk. Hiervoor is het Projectbureau Nieuw Aardgas ingericht. Dit projectbureau kijkt in detail naar de situatie, de technische problemen en de mogelijkheden van elke gebruiker. De samenstelling van het H-gas zal in ieder geval tot eind 2012 zijn gegarandeerd. Deze termijn kan met twee jaar worden verlengd als dat volgens een de inventarisatie van het Projectbureau of vanwege de voortgang van de aanpassingen nodig is.

Belangrijke rol aardgas

Aardgas zal een belangrijke rol blijven spelen in onze energievoorziening. Het is een relatief schone fossiele brandstof die flexibel inzetbaar is voor het opwekken van elektriciteit, ook als back-up voor bijvoorbeeld windenergie.

Documenten en publicaties

Kamerbrief Gaskwaliteit voor de toekomst

Hierbij bied ik u het rapport `Gaskwaliteit voor de toekomst' aan en zet mijn beleid over de gassamenstelling uiteen zoals ...

Kamerstuk | 28-03-2011 | EL&I