Raad van State


dinsdag 29 maart 2011
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Purmerend heeft verleend voor een manege aan de Westerweg in Purmerend. Het gemeentebestuur heeft de voorschriften bij de vergunning gewijzigd. Zo mag er in de avondperiode meer geluid worden geproduceerd en mag in de kantine bij de manege live muziek worden gemaakt. Verder is in de vergunning bepaald dat er maximaal twaalf buitenactiviteiten per jaar mogen plaatsvinden. Een echtpaar dat in de buurt van de manege woont is het niet eens met de gewijzigde milieuvergunning. Zij vrezen geluidsoverlast en zouden graag zien dat er een geluidsscherm wordt gebouwd tussen hun woning en de manege. (zaaknummer 201006140/1)

10.45 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen om een bouwstop op te leggen vanwege de bouw van een appartementencomplex aan de Dorpsstraat in Amstelveen. Volgens het gemeentebestuur bouwt de Amstelveense Vastgoed Maatschappij in strijd met de bouwvergunning. Omdat de bouwactiviteiten niet werden gestaakt heeft het gemeentebestuur vervolgens dwangsommen opgelegd en is het bouwterrein verzegeld. De aannemer die in opdracht van het bouwbedrijf het appartementencomplex bouwt was het hier niet mee eens en diende eerder bezwaar in tegen de bouwstop. Ook vroeg de aannemer om de bouwstop op te heffen. Volgens de aannemer lijdt hij schade doordat hij het terrein niet meer kan betreden. Het gemeentebestuur ging echter niet in op de bezwaren van de aannemer omdat de bouwstop en de dwangsommen waren opgelegd aan het bouwbedrijf en niet aan hem. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in september 2010 dat het gemeentebestuur de belangen van de aannemer wel had moeten meewegen. Tegen die uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009569/1)

12.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Roermond van het bestemmingsplan 'Geluidscherm N293 Noord'. Het plan maakt de verhoging mogelijk van de geluidsschermen ten noorden en ten zuiden van de N293-Noord en een verlenging van de geluidsschermen ten zuiden van de N293-Noord. Na aanhoudende klachten over geluidsoverlast is besloten de bestaande geluidsschermen te verhogen tot vier meter. Ook wordt de schermen ten zuiden van de N293-Noord verlengd met 100 meter. Een echtpaar uit Roermond is het hier niet mee eens en is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de schermen lelijk en vinden dat de gemeente eerst had moeten onderzoeken of de geluidsoverlast op een andere manier kan worden verminderd, zoals bijvoorbeeld het verminderen van de snelheid op de N293. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010084/2)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Appingedam om mee te werken aan het huisvesten van mensen van de CIZ-instelling in de zusterflat aan de Solwerderweg in Appingedam. Het gaat om het huisvesten van dak- en thuislozen met psychiatrische problemen en mogelijk ook drugsproblemen. Een bedrijf uit Delfzijl had de gemeente om medewerking gevraagd. Het gemeentebestuur is echter niet inhoudelijk ingegaan op het verzoek, omdat het zou gaan om een tweede, identiek verzoek. Omdat de gemeente het eerste verzoek heeft afgewezen omdat het project in strijd zou zijn met bestemmingsplan, ziet de gemeente geen aanleiding om nu weer in te gaan op het verzoek om de zusterflat ter beschikking te stellen voor de opvang van dak- en thuislozen. De rechtbank in Groningen oordeelde in juli 2010 dat het in dit geval niet ging om twee identieke verzoeken. Het tweede verzoek van het bedrijf is anders van opzet en organisatie dan het eerste verzoek, en daarom had het gemeentebestuur inhoudelijk op de zaak moeten ingaan, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201008900/1)

15.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk heeft verleend voor de bouw van een viaduct over de Domstraat in Amersfoort. De Domstraat loopt van de woonwijk Vathorst onder de A28 door naar Nijkerkerveen. Daar wordt het viaduct gebouwd. Een echtpaar dat aan de oostzijde van de A28 woont, heeft bezwaar tegen de bouwvergunning omdat zij vrezen dat daardoor het verkeer zal toenemen. Dit zou hun woon- en leefklimaat verslechteren. Het gemeentebestuur is niet ingegaan op de bezwaren van het echtpaar, omdat het echtpaar geen belanghebbende zou zijn bij de bouwvergunning. De rechtbank in Utrecht oordeelde in februari 2010 dat de gemeente wel had moeten ingaan op de bezwaren van het echtpaar. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002693/1)