Gemeente Alphen aan den Rijn

Overleg Jeugd & Veiligheid Samen Sterk

Verbreding Het Overleg Jeugd & Veiligheid Samen Sterk

Op 28 maart heeft Het Overleg Jeugd & Veiligheid Samen Sterk een mijlpaal bereikt. De doelgroep van Het Overleg is naast de jongeren uit Alphen aan den Rijn uitgebreid met de jongeren uit de gemeenten Rijnwoude, Nieuwkoop en Kaag & Braassem. Binnen het Het Overleg streven de aangesloten instanties ernaar om de besproken jongeren met hulp op een positieve manier in de maatschappij te laten functioneren. Met een positief resultaat.

Samenwerking
Uniek aan deze samenwerking is dat er gebruik gemaakt wordt van de bestaande faciliteiten van Het Overleg, maar ieder afzonderlijk gemeentebestuur zelf regisseur blijft van de jongeren uit hun eigen gemeente. Dit houdt in dat de verantwoordelijkheid voor verzamelen en verwerken van informatie over de jongeren in informatiesystemen bij de vier afzonderlijke gemeenten ligt. De jongere en hun ouders ontvangen een brief van een bestuurder van hun eigen gemeente om aan te geven dat ze besproken worden. In een pilotperiode van ruim zes maanden wordt gekeken naar het effect van deze samenwerking, op basis daarvan wordt besloten of de samenwerking wordt voortgezet.

Meerwaarde verbreding
De gemeente Nieuwkoop vindt het belangrijk om de risico- en probleemjongeren snel in beeld te krijgen en om samen met de betrokken partijen ervoor te zorgen dat zij niet verder afglijden. Jongeren houden zich niet aan gemeentegrenzen en daarom is regionaal overleg belangrijk, aldus burgemeester Buijserd gemeente Nieuwkoop. Gemeente Rijnwoude verwacht dat de deelname van de gemeente aan het Overleg een belangrijke aanvulling zal zijn op de reeds bestaande lokale aanpak. Volgens wethouder Dresden kan de jongeren beter ondersteuning en hulp geboden worden door als gemeente 2-wekelijks met alle ketenpartners rond de tafel te zitten. Daarnaast hopen we op die manier de overlast te verminderen.
Ook de gemeente Kaag & Braassem ziet de voordelen van aansluiting bij Het Overleg.
De gemeente Kaag en Braassem neemt deel aan Het Overleg Jeugd en Veiligheid Samen Sterk om een compleet beeld te vormen van het aantal problematische jongeren binnen onze gemeente. Ook wil zij hiermee een betere samenwerking tussen instellingen bereiken, waardoor jongeren beter geholpen kunnen worden. Door aan te sluiten bij Het Overleg kan snel en effectief geïnventariseerd worden welk hulpaanbod al is ingezet en in welke gevallen gezamenlijke aanpak gewenst is. Wethouder Schoonderwoerd Uit deze pilot willen wij filteren of deelname aan Het Overleg voor onze gemeente een effectieve en efficiënte uitbreiding is op onze al bestaande netwerken. Het Overleg zien we hiermee als mogelijke uitbreiding van onze huidige samenwerkingsvormen op het gebied van jeugd en veiligheid.
Wethouder du Chatinier: De korte lijnen van Het Overleg vormen een stevig vangnet voor jongeren die dreigen af te glijden. Wij geven hen een kans om hun leven weer in eigen hand te nemen. Alle betrokken partijen houden steeds dat ene doel voor ogen: dat deze jongeren een invulling geven aan hun toekomst en dat zij daar, samen met hun ouders, ook eigenhandig aan willen bouwen. Die aanpak blijkt even doelgericht als succesvol.

Partners
Ook de huidige partners: Politie Hollands Midden, Bureau Jeugdzorg, GGD, GGZ, Humanitas, Leger des Heils, Openbaar Ministerie, Participe, Palier (Parnassia Bavo Groep), Raad van de Kinderbescherming, Reclassering Nederland en Halt, zijn blij met de gesloten overeenkomst. Dit vergroot het netwerk en zorgt ervoor dat we de jongeren nog beter in beeld kunnen brengen en waar nodig op de juiste manier kunnen ondersteunen, aldus Michel du Chatinier.

Evaluatie
Uit een evaluatie die vorig jaar is gedaan, blijkt dat Het Overleg een goede organistievorm heeft. Het is een platte netwerkorganisatie die functioneel is, kennis en verantwoordelijkheid over de jongeren wordt gedeeld. Door betere samenwerking van de instanties worden de jongeren eerder en beter geholpen. Dit positieve resultaat heeft geleid tot het aansluiten van de drie nieuwe gemeenten.

Start van Het Overleg
Het Overleg Jeugd & Veiligheid Samen Sterk is begin 2009 gestart. Het Overleg is ontstaan uit een behoefte om jongeren tot 23 jaar, die afglijden of dreigen af te glijden in crimineel gedrag, preventief te bespreken in Het Overleg. Dit houdt in dat er tijdens dit overleg met de aanwezige zorginstanties en veiligheidspartners wordt gekeken naar de beste mogelijkheid de jongere te helpen bij het op de rails zetten van zijn/haar leven.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn