CDA


Nederlandse regering opent deuren in Vietnam voor Nederlands bedrijfsleven
dinsdag 29 maart 2011

Vanaf vandaag zijn de staatssecretarissen Henk Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu (IenM) in Vietnam om een economische missie te begeleiden van ruim 80 Nederlandse bedrijven. De bedrijven in de sectoren water, landbouw, transport en logistiek, maritiem, en olie en gas hopen samen terug te komen met miljoenen euroâs aan contracten en andere overeenkomsten. De economische missie loopt parallel aan een officieel bezoek aan Vietnam door de Prins van Oranje en Prinses Màxima. De Prins van Oranje zal zich tijdens het bezoek vooral richten op waterprojecten, hij wordt begeleid door staatssecretaris Atsma van IenM. Prinses Màxima zal zich vooral op de financiele en de landbouwsector richten, zij wordt begeleid door staatssecretaris Bleker van EL&I. De missie duurt tot donderdag 31 maart.

Vietnam is met een interne markt van bijna 90 miljoen mensen en een economische groei van gemiddeld 7% een aantrekkelijke en veelbelovende opkomende markt in een regio van sterk toenemend belang voor de wereldeconomie. In 2007 is Vietnam toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en dat heeft de integratie van Vietnam in de wereldeconomie versneld. De nadruk van de economische- en watermissie ligt op het introduceren van nieuwe bedrijven in Vietnam, met name het midden- en kleinbedrijf. De bedrijven denken na de missie in totaal voor acht miljoen euro zaken te hebben gedaan.

Joop Atsma: ââEr zijn al een flink aantal Nederlandse bedrijven uit de watersector actief in Vietnam. Met deze missie zetten we de Nederlandse watersector in Vietnam verder op de kaart. Vietnam wil de Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van watermanagement benutten om de Mekong Delta te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.ââ

Vietnam was jarenlang een donorland van Nederland in het kader van de Ontwikkelingsamenwerking. De Nederlandse regering heeft in 2008 besloten de financiële assistentie vanuit ontwikkelingssamenwerking aan Vietnam af te bouwen, maar het zal als zogeheten transitieland nog wel brede steun krijgen, gericht op de ontwikkeling van het lokale ondernemingsklimaat en het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen die kansen zien in Vietnam. Nederland heeft met Vietnam een vijftal sectoren geidentificeerd die gelden als zeer kansrijk voor wederzijds profijtelijke samenwerking: waterbeheer; deltatechnologie; klimaat, landbouw, maritiem, transport en logistiek alsmede olie en gas.

Nederland is een van de grootste investeerders in Vietnam en het Nederlandse bedrijfsleven is prominent aanwezig met ondermeer AkozoNobel, Heineken, Van Oord, Unilever en Shell. Aan deze missie neemt vooral het midden en kleinbedrijf deel. Goed nieuws, vindt Henk Bleker, staatssecretaris van buitenlandse handel: âZakendoen in Vietnam is echt een uitdaging! En interessant vanwege de grote verwevenheid van bedrijfsleven en overheid. Daarom biedt de Nederlandse overheid de ondernemers ondersteuning bij het betreden van deze markt, Vietnam is voor investeerders een aantrekkelijke bestemming. Ik denk dat er gezien de jonge, hardwerkende bevolking en een ambitieuze en stabiele overheid veel te halen is. Vooral voor het midden en klein bedrijf dat zich kenmerkt door een flexibele en ondernemende instelling, die in Vietnam begrepen en gewaardeerd wordt.â