Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

29 maart 2011, 16.00 uur

Duikers van de Koninklijke Marine hebben afgelopen week in een recreatieplas in het Brabantse Best naar een vermiste man gezocht. Dit gebeurde op verzoek van het Korps Landelijke Politie Diensten. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 21 en 27 maart.

De politie is sinds Nieuwjaarsnacht op zoek naar een 36-jarige inwoner uit Veldhoven. 6 duikers van de Defensie Duikgroep (DDG) zochten een gebied van 700 bij 700 meter af. De vermiste man is niet in het water aangetroffen.

1000-ponders Bakel

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde afgelopen weekend op een bedrijventerrein in Bakel 2 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. De duizendponders zijn terplekke onschadelijk gemaakt.

Helikoptervervoer patiënten

Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen week 5 keer ingezet. 4 keer werden patiënten vervoerd vanaf de Waddeneilanden. 1 inzet betrof een opvarende van een schip.

Operaties in het buitenland:

Noord-Afghaans landschap in de omgeving van Kunduz. (Archieffoto: ministerie van Defensie)

Afghanistan
De eerste militairen die voorbereidingen gaan treffen voor de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz kwamen vorige week aan in Mazar-e-Sharif. Vanuit deze buurprovinciehoofdstad effenen zij het pad voor de hoofdmacht van kwartiermakers die begin april vertrekt.

Luchtsteun
Afgelopen week gebruikten 2 F-16's wapens om grondtroepen van bondgenoten in Zuid-Afghanistan te beschermen. De luchtsteun werd aangevraagd nadat vijandelijke strijders waren onderkend die op het punt stonden een aanval uit te voeren.

Raketaanvallen
Kandahair Airfield was afgelopen periode het doel van 2 raketaanvallen. Aan Nederlandse zijde was geen sprake van personele of materiële schade.

Italië

Het vaartuig op weg naar de Italiaanse kust, met aan boord circa 50 personen. (Foto: ministerie van Defensie)

Een Dornier kustwachtvliegtuig heeft vorige week een bootje onderschept met 50 vluchtelingen afkomstig uit Noord-Afrika. Het bootje bevond zich tussen de eilanden Lampedusa en Pantelleria, ongeveer 95 kilometer uit de Italiaanse kust. Vanwege de lage snelheid was de verwachting dat het bootje in de nacht een drukke vaarroute zou oversteken. De kustwacht waarschuwde hierop de autoriteiten die een reddingsactie uitvoerden. Eerder die week spoorde de Dornier een scheepje met 23 immigranten op dat volgens een kustwachtmelding stuurloos ronddreef. Een Italiaanse reddingsboot bracht het scheepje vervolgens naar Pantelleria. Het kustwachtvliegtuig patrouilleert boven het zeegebied tussen Noord-Afrika en Zuid-Italië voor de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex.

Somalië
Het marinefregat Hr. Ms. Tromp is begonnen aan haar deelname aan de NAVO-antipiraterij-missie Ocean Shield. Het schip vervult de functie van vlaggenschip voor de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) onder leiding van commandeur Michiel Hijmans. Het schip ontving vorige week een nieuwe Lynx-boordhelikopter die wordt ingezet in de strijd tegen piraten in het Somali Bassin. De commandant van de SNMG2 ontving afgelopen week de commandant van de nieuwe Chinese Task Force in Oost-Afrika, commandeur Han Xiaoh. De ontmoeting waarbij kennis en ervaringen werden overgedragen, vormt een belangrijk onderdeel in de internationale strijd tegen piraterij.

Missiegebied uitgelicht: Libië

Nederlandse F-16 op vliegbasis Decimomannu. (Foto: ministerie van Defensie)

Voor de tweede keer gingen Nederlandse F-16's vandaag de lucht in om het wapenembargo tegen Libië te controleren. Gisteren vlogen 4 jachtvliegtuigen hun eerste missie boven de Middellandse Zee, voor de NAVO-operatie Unified Protector. Ze doen dit vanaf de 800 kilometer noordelijker gelegen Sardijnse basis Decimomannu, waar ook andere nationaliteiten hun toestellen hebben gestationeerd.

Inlichtingen
Wat ze tijdens hun patrouilles in het honderden kilometers grote luchtruim voor de Libische kust tegenkwamen, daar laat detachementcommandant luitenant-kolonel Johan van Deventer zich nog niet over uit. Die informatie is eerst bestemd voor het eigen inlichtingenpersoneel en het NAVO-bondgenootschap. Opdracht is het identificeren en controleren en wanneer nodig tot landen dwingen van verdachte vliegtuigen.

De inzet van de F-16's volgde slechts een paar dagen na vertrek vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Daar en op Sardinië leverde het luchtmachtpersoneel een grote bijdrage aan het snel gereedmaken voor de eerste vluchten. Naast een mix van 10 ervaren en minder bedreven F-16-vliegers, is voor de NAVO-operatie zo'n 150 man op de basis geplaatst, zoals brandweer, ondersteuning en catering.

Ook de deelnemende KDC-10 kwam maandag voor het eerst in actie. Het tankvliegtuig voorziet zowel de Nederlandse F-16's als buitenlandse toestellen in de lucht van brandstof.

Mijnenjager

De brug van Hr. Ms. Haarlem. (Foto: ministerie van Defensie)

Eveneens in het Middellandse Zeegebied is Hr. Ms. Haarlem; met 38 man aanwezig om het wapenembargo vanaf zee te controleren. De mijnenjager identificeert, ondervraagd en controleert verdachte schepen. Als er een boardingteam nodig is, dan komt dat van andere NAVO-schepen in het gebied. Wanneer de NAVO daarom vraagt kan het ook worden ingezet voor mijnenbestrijdingsoperaties.

Behalve voor de F-16's, de KDC-10 en Hr. Ms. Haarlem dragen Nederlandse militairen bij aan Unified Protector vanuit AWACS-radarvliegtuigen en diverse hoofdkwartieren.