Radboud Universiteit Nijmegen


Als sporten ongezond wordt

Datum bericht: 29 maart 2011

Sporten wordt gezien als een gezonde bezigheid. Het kan echter ook uit de hand lopen, waardoor het een ongezonde verslaving wordt. Waar ligt het omslagpunt van gezond naar ongezond, in welke mate komt sportverslaving voor, en vooral: wat is eraan te doen? Sabine Janssen onderzocht sportverslaving bij sporters van het Nijmeegse Universitair Sportcentrum (USC), voor haar masterstudie Bewegingswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Janssen: `Sporten wordt als gezond gezien en doorgaans aangemoedigd. Dat ligt anders bij een drugs- of alcoholverslaving. Sportverslaving is weliswaar minder schadelijk voor de lichamelijke gezondheid, maar vooral mentaal is het niet gezond.'

Van geen ophouden weten
Wanneer iemand sport om een geïrriteerd, gestrest of rusteloos gevoel tegen te gaan, de controle verliest en dus niet meer in staat is om te minderen, spreek je van een sportverslaving. Vaak gaat die gepaard met extreem letten op eetgedrag (caloriearm en/of veel aandacht voor gezonde voeding); en als er sprake is van een blessure sporten deze mensen gewoon door. Dat laatste is zeker niet gezond, het eerste balanceert soms op het randje van een eetstoornis. Ook verkiezen de sportverslaafden hun beweging boven andere verantwoordelijkheden. Mannen kiezen ervoor minder tijd door te brengen met hun familie, vrouwen laten hun werk ervoor schieten.

7,5 uur per week
Janssen deed onderzoek onder 4000 sporters aan het Universitair Sportcentrum in de leeftijd van 17 tot 74 jaar; 1721 sporters reageerden op haar eerste vragenlijst, een hoge respons. Uit haar onderzoek blijkt dat 1,5 procent van de sporters sportverslaafd is. Veel hoger ligt het percentage mensen dat symptomen vertoont: 35,3 procent.
De sportverslaafden sporten gemiddeld 7,5 uur per week, (vrijwel) elke dag; dit is bijna vier keer meer dan een matige sporter. In het dagelijks leven zijn de sportverslaafden vaak prestatiegericht en succesvol in hun baan.

Drijfveren
De 23 meest extreme sporters die een enquête hadden ingevuld, werd gevraagd naar hun drijfveren. Jonge mannen (onder de 30) sporten om te presteren, vanwege een verantwoordelijkheid voor teamgenoten en om spiermassa te kweken. De oudere mannelijke sporter (boven de 30) doet het voor zijn gezondheid en plezier. Jonge vrouwen (>30) willen afvallen, maar doen het ook voor het plezier. Vrouwen boven de 30 sporten voor hun gezondheid en gewicht.
Janssen: `Ik verwachtte dat mannen veel sporten om hun frustratie te uiten, terwijl dat juist bij vrouwen meer het geval is. Daarnaast speelt het westerse ideaalbeeld van schoonheid een grote rol, en het feit dat de sporters zichzelf met anderen vergelijken. Sportverslaafden weten zelf dat ze niet meer kunnen stoppen met sporten, maar zien dat niet als ongezond. De sporters die ik ondervroeg zaten om acht uur 's ochtends extreem energiek voor me, klaar om te trainen, terwijl ik nog slaperig aan de koffie zat.'

Gezond sporten
Naar aanleiding van het onderzoek van Janssen zullen posters worden opgehangen in het Nijmeegs sportcentrum met de slogan: "Gezond sporten vereist gezond eten" waarin aandacht wordt gevraagd voor gezond sporten. Dit als uitbreiding op de bestaande posters: "Sporten is gezond! Sport jij nog gezond?" Daarnaast worden aankomende zomer aan docenten werkzaam aan het USC colleges gegeven hoe een sportverslaving sneller op te merken en de sporters daarop aan te spreken.