Meer aandacht voor emotionele beleving hart- en vaatziekten

dinsdag 29 maart 2011

Vandaag wordt de aftrap gegeven voor het project 'Hart voor uw hart'. Dit ondersteunt hart- en vaatpatiënten met aanpassings- of emotionele (psychosociale) problemen. Denk hierbij aan stress, angst, somberheid als gevolg van hun ziekte. Dit doen we samen met een aantal partners.

Partners in dit project zijn:

* het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
* de Universiteit Leiden

* de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam

* het MC Zuiderzee ziekenhuis

* De Hart&Vaatgroep

Hartstichting en Achmea financieren het project 'Hart voor uw hart'.

Veelvoorkomende klachten
Angst, stress en somberheid zijn veelvoorkomende klachten waar hart- en vaatpatiënten mee te maken krijgen. Niet alleen tijdens de ziekenhuisopname en de revalidatieperiode, maar ook in de periode daarna.

Patiënten (en hun partners) zien zich vaak geconfronteerd met de definitieve beperkingen van hun ziekte en de veranderde toekomstverwachtingen. Dit gaat gepaard met de nodige emoties. Het is daarom belangrijk dat de zorg meer wordt afgestemd op de behoefte, focus en motivatie van de patiënt.

Het zorgproject 'Hart voor uw hart' wil komen tot een geïntegreerd en compleet zorgaanbod, van screening tot behandeling. Daarin komen niet alleen de medische aspecten aan bod, maar ook de psychosociale.

Psychosociale zorg
In het kader van 'Hart voor uw hart' zal MC Zuiderzee als 1e ziekenhuis in Nederland vanaf 4 april psychosociale zorg aanbieden volgens een model dat de Hartstichting heeft ontwikkeld.

De zorg is gericht op de ondersteuning van hart- en vaatpatiënten met psychosociale klachten als gevolg van hun ziekte.

Het model beschrijft het aanpassingsproces van de patiënt (en partner) aan zijn of haar ziekte. Het past binnen de nieuwste landelijke richtlijnen voor hartrevalidatie en ondersteunt de implementatie hiervan. Nieuw is dat er ook aandacht is voor de emotionele problematiek die pas zichtbaar wordt op de langere termijn (chronische fase).

Deelprojecten
Het zorgproject 'Hart voor uw hart' bestaat uit 3 deelprojecten. 1. in het 1e deelproject heeft de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG een screeningsmethode ontwikkeld. Daarmee worden klachten als angst en depressie gesignaleerd
2. het 2e deelproject is opgezet door de vakgroep gezondheidspsychologie van de Universiteit Leiden. In dit deelproject wordt een behandeling of interventie geïmplementeerd voor patiënten die hoog scoorden op de screeningsmethode
3. het 3e deelproject, opgezet door de vakgroep Metamedica van de VU, bestaat uit een evaluatieonderzoek van het hele traject. MC Zuiderzee was betrokken bij de ontwikkeling van de screeningsmethode en speelt ook een rol bij de evaluatie ervan

Patiënten van MC Zuiderzee worden geïnterviewd over hun ervaringen met de aangeboden zorg. Aan de hand hiervan worden de screening- en interventiemethodes verder verfijnd en verbeterd.

De Hart&Vaatgroep neemt zitting in de begeleidingscommissie van het project om het patiëntenperspectief te borgen. Op basis van de ervaringen bij MC Zuiderzee kan de zorg aan hart- en vaatpatiënten in Nederland verbeterd worden. Verder is het de bedoeling dat het project 'Hart voor uw Hart' ook landelijk uitgerold wordt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.hartvoormensen.nl (opent in nieuw venster).