Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

14 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 201000980/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Uitwerkingsplan EKP van de gemeente Haarlem) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het 'uitwerkingsplan EKP' van het bestemmingsplan 'Pijlslaan e.o.' van de gemeente Haarlem. Het gebied waarop het uitwerkingsplan betrekking heeft wordt globaal omsloten door de Westergracht, het spoor, de garagebedrijven aan de Eysinkweg en de Van Oosten de Bruijnstraat. Het plan maakt het mogelijk op het terrein van het voormalig PTT-Expeditieknooppunt (EKP) aan de Westergracht een buurtwinkelcentrum te bouwen met winkels, woningen, maatschappelijke voorzieningen, bedrijven en kantoren. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde in februari 2009 een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur, omdat het geluid van het rangeren op het spoor niet was meegenomen in het geluidsonderzoek. Hierdoor was niet duidelijk of bij de woningen aan de Van 't Hoffstraat een goed woon- en leefklimaat kon worden gegarandeerd. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. De uitspraak met zaaknummer 200801380/1 is te vinden op deze site. De wijkraad Zuid-West is tegen het nieuwe besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De wijkraad vreest nog steeds dat het woon- en leefklimaat wordt aangetast door onder meer het rangeergeluid. Het akoestisch onderzoek zou geen goed beeld geven van de echte geluidsbelasting, omdat het geluid is gemeten op een hoogte van vier meter, terwijl er op acht meter hoogte nog slaapkamers zijn. Verder vreest de wijkraad verslechtering van de luchtkwaliteit en geluidsoverlast doordat treinen ter hoogte van het gebied sneller mogen rijden sinds de spoorbrug over de Brouwersvaart eind 2007 is aangelegd. De Raad van State heeft de zaak op 26 januari jl. op zitting behandeld.
2. 201001509/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Gieterveen) Uitspraak over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze heeft verleend aan Stichting Jade voor de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen in De Broekse Hoeve aan de Broek in Gieterveen. Het gemeentebestuur heeft een ontheffing verleend, omdat de opvang op grond van het bestemmingsplan niet was toegestaan. Met de eigenaren van De Broekse Hoeve is overeenstemming bereikt dat het pand voor de duur van twee jaar wordt verhuurd. Een aantal inwoners van Gieterveen is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. Zij betwijfelen of de opvang wel tijdelijk is. Ook zijn zij van mening dat de opvang van de minderjarige vreemdelingen zal leiden tot overlast en vermindering van het woongenot van omwonenden. De rechtbank in Assen heeft in februari 2010 een eerder beroep van de inwoners ongegrond verklaard. Zij zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft in een tussenuitspraak van 17 november 2010 geoordeeld dat het dagelijks bestuur uitdrukkelijk moest vermelden op welk deel van de groepsaccommodatie de ontheffing precies betrekking heeft en hoeveel alleenstaande minderjarige vreemdelingen daar maximaal mogen worden opgevangen. In december 2010 heeft het gemeentebestuur ontheffing verleend voor de opvang van 24 alleenstaande minderjarige vreemdelingen in het gedeelte van de accommodatie dat De Paardenstallen heet. De Raad van State zal nu een einduitspraak doen in deze kwestie.
3. 201001814/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Verzoek maatregelen tegen tankopslagbedrijf in Wemeldinge) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zeeland om maatregelen te nemen tegen Ecotank B.V. aan de Oostelijke Kanaalweg in Wemeldinge. Ecotank is een bedrijf dat is gespecialiseerd in tankopslag. Een inwoner van Wemeldinge had het provinciebestuur om maatregelen op grond van de Natuurbeschermingswet gevraagd, omdat de werkzaamheden van Ecotank nadelige gevolgen zouden hebben voor de beschermde natuurgebieden 'Oosterschelde' en 'Yerseke en Kapelse Moer'. Deze gebieden maken deel uit van het netwerk van de belangrijkste natuurgebieden van Europa, Natura 2000. Volgens de man zou het bedrijf daarom over een Natuurbeschermingswetvergunning moeten beschikken. Het provinciebestuur is van mening dat uit onderzoek zou blijken dat de aanwezigheid van het bedrijf geen nadelige gevolgen heeft voor de beschermde natuurgebieden, zodat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet ook niet nodig is. Er was daarom ook geen reden om maatregelen te treffen tegen Ecotank, aldus het provinciebestuur. De man denkt daar anders over en is tegen de weigering in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 2 maart jl. op zitting behandeld.
4. 201002190/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Wegaanpassingsbesluit A2 Holendrecht-Maarssen) Uitspraak over het wegaanpassingsbesluit A2 Holendrecht-Maarssen dat de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat in december 2009 heeft vastgesteld. Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een extra, vijfde rijstrook aan beide kanten van het traject. De verbredingswerkzaamheden aan de A2 zijn inmiddels al afgerond. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die oud-minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wilde aanpakken. Het college van burgemeester en wethouders van Loenen, de Vereniging Dorpsbelangen Baambrugge en een aantal inwoners uit Loenersloot zijn tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij twijfelen alle aan het akoestische onderzoek. Zo zou de minister daarin onterecht alleen zijn uitgegaan van geluidsberekeningen en niet van daadwerkelijke geluidsmetingen langs het traject. Ook zouden de verkeersgegevens die aan het akoestische onderzoek ten grondslag liggen, onjuist zijn omdat geen rekening is gehouden met de toegenomen verkeersbelasting op de A2. Verder vrezen zij geluidsoverlast van de wegverbreding. De minister had volgens hen meer maatregelen moeten treffen om geluidhinder te voorkomen. Het aanbrengen van dubbellaags zeer open asfalt is in ieder geval niet voldoende, zo menen zij. Verder vrezen zij reflectie van geluid van een nieuw geluidsscherm bij Vinkeveen. Ten slotte zou geen rekening zijn gehouden met de cumulatie van geluidshinder van de A2, het scheepvaartverkeer en het treinverkeer op de route Amsterdam-Utrecht. De Raad van State heeft de zaak op 8 maart jl. op zitting behandeld.
5. 201003994/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek uitbreiding camping Fien de la Mar in Zeegse) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo om mee te werken aan een uitbreiding van camping Fien de la Mar aan de Heikant in Zeegse. De camping heeft al twee standplaatsen en drie tenthuisjes, maar wil graag uitbreiden met nog eens vijf standplaatsen. Verder wil hij graag een ontheffing van het bestemmingsplan voor een trekkershut. Volgens het gemeentebestuur staat het bestemmingsplan in de weg aan de uitbreiding, maar de camping bestrijdt dat. Ook de rechtbank in Assen oordeelde in maart 2010 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren en droeg het gemeentebestuur op een nieuwe beslissing te nemen op het bezwaarschrift van de camping. Tegen deze uitspraak zijn twee omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 14 februari jl. op zitting behandeld.
6. 201004794/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Weigering door Wageningen Universiteit om promotie voort te zetten) Uitspraak over de weigering door het college voor promoties van de Wageningen Universiteit om een promotietraject te mogen voortzetten. De vrouw was bezig met de voorbereidingen van haar promotie in de geo-informatiekunde, maar volgens het college heeft zij onvoldoende kennis en kunde om de promotie tot een goed einde te brengen. Daarom is haar binnen een jaar te kennen gegeven dat zij haar promotie niet mocht voortzetten. De vrouw vindt dat haar te weinig tijd is gegeven om haar kwaliteiten aan te tonen, zodat het besluit van het college niet zorgvuldig is geweest. Daarom is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep van de vrouw werd door de rechtbank in Arnhem in april 2010 ongegrond verklaard. De Raad van State heeft de zaak op 27 januari jl. op zitting behandeld.
7. 201005121/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Tracéwet
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit A12 Maarsbergen-Veenendaal) Uitspraak over de vaststelling door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit A12 Maarsbergen-Veenendaal. Met dit besluit wordt op dit wegvak op zowel de noordelijke als de zuidelijke rijbaan een zogenoemde plusstrook aangelegd. Hiervoor worden de bestaande rijbanen met ruim twee meter verbreed. Daarnaast worden viaducten vernieuwd, wegen aangepast en ecoducten en faunapassages aangelegd. Een aantal inwoners uit Woudenberg, Renswoude en Veenendaal is tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben er onder meer bezwaar tegen dat het besluit ook een verhoging van de geluidsnormen mogelijk maakt voor woningen langs het tracé. Zij vinden dat de minister eerst had moeten kijken of de geluidsoverlast op een andere manier kon worden verminderd. Zij wijzen daarbij op bijvoorbeeld de aanleg van (betere) geluidsschermen of stiller asfalt. Verder vrezen zij waardevermindering van hun woningen en verslechtering van hun uitzicht. Ook de Stichting Wandelplatform-LAW is tegen het besluit in beroep gekomen. Zij is het er niet mee eens dat de minister een ecoduct en een faunapassage over de A12 bij Veenendaal niet wil openstellen voor wandelaars. Het gaat om een onderdoorgang van het Valleikanaal en om het ecoduct Rumelaar. De Raad van State heeft de zaak op 9 november 2010 en op 14 maart jl. op zitting behandeld.
8. 201006801/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Onderwijszaken
inhoudsindicatie:

(Opschorting bekostiging As Siddieq basisschool in Amsterdam) Uitspraak over de gedeeltelijke opschorting door de staatssecretaris van Onderwijs van de bekostiging van de As Siddieq basisschool in Amsterdam. De staatssecretaris heeft 5% van de bekostiging van het onderwijs op die school opgeschort, omdat uit rapporten van de Onderwijsinspectie zou blijken dat de school onvoldoende aandacht besteedt aan burgerschap, inburgering en democratie. Ook had de minister er te weinig vertrouwen in dat de school de afspraken voor verbetering van het onderwijs op tijd zou nakomen. Met ingang van april 2010 voldoet de school volgens de staatssecretaris wel aan de door de Onderwijsinspectie gestelde eisen en heeft de staatssecretaris de bekostiging volledig hervat en het opgeschorte deel van de bekostiging alsnog betaald. De stichting Islamitische Scholen Amsterdam, die de school beheert, vindt dat de staatssecretaris de bekostiging nooit had mogen opschorten. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 15 februari jl. op zitting behandeld.
9. 201007835/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Weigering door AFM om verzoek om informatie te behandelen) Uitspraak over het besluit van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om een verzoek om openbaarmaking van informatie niet in behandeling te nemen. Een man uit Amsterdam had de AFM op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd informatie openbaar te maken. Het gaat de man om informatie over de kosten die de AFM als organisatie maakt bij de uitoefening van het toezicht op financiële instellingen. Volgens de AFM is de Wob niet van toepassing op de organisatie. Daarom kon het verzoek ook niet in behandeling worden genomen en is het bezwaar van de man niet-ontvankelijk, aldus de AFM. Het beroep dat de man tegen dat besluit instelde bij de rechtbank in Amsterdam werd in juni 2010 ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is de man in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 21 februari jl. op zitting behandeld.
10. 201007840/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 30 maart 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Herinrichting Sportcomplex de Es te Saasveld' van de gemeente Dinkelland) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Dinkelland van het bestemmingsplan 'Herinrichting Sportcomplex de Es te Saasveld'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het parkeerterrein bij het sportcomplex uit te breiden tot ruim 450 plaatsen. Het parkeerterrein is bedoeld voor sporters en bezoekers van een voetbalvereniging, tennisvereniging en gymzaal, de leden van een fanfare en bezoekers van Dancing Bruins aan de Gravenallee in Saasveld. Een aantal omwonenden vindt dat het akoestisch onderzoek naar de geluidsbelasting van de dancing niet deugt. Zij zijn vooral bang voor overlast van vertrekkende bezoekers van de dancing. Het akoestisch onderzoek gaat er onterecht van uit dat deze bezoekers op normale toon praten en rustig wegrijden van de parkeerplaats, aldus de omwonenden. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 31 januari jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat