Wageningen Universiteit en Researchcentrum http://www.wageningenuniversity.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Runder110328.htm

28 mrt 2011
Nummer: R

De Underdog mag groeien

Dat blijkt uit Europa-breed onderzoek naar de criteria die het publiek hanteert als het gaat om natuurbeheer en het behoud van diersoorten. In acht landen, zoals Schotland, Roemenië en Nederland, is mensen gevraagd naar de wenselijkheid om bepaalde soorten in aantal te laten toenemen.

Daarbij ging het in elk land om een bekend en 'charismatisch' groot zoogdier, een insect en een niet-inheemse plant. In ons land liet Fransje Langers van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, de inwoners van de Veluwe het edelhert, de kruisspin en de reuzenberenklauw evalueren.

Universele beleveingswaarde
Het onderzoek zoomde daarbij in op het verband tussen wenselijke populatiegroei en een achttal kenmerken als schadelijkheid, aantrekkelijkheid, inheemsheid van de soorten. Achterliggend motief is meer grip te krijgen op hoe de burger naar natuur kijkt en hoe je het natuurbeleid daar beter op kunt laten aansluiten. Opmerkelijk genoeg is de gemiddelde Europeaan tamelijk eensgezind in de perceptie van natuur. Dat wijst volgens Langers op het bestaan van universele waarden in de beleving van soorten. Zeldzaamheid, onschadelijkheid, nut en aantrekkelijkheid spelen daarbij een rol, maar niet de hoofdrol. De sleutelrol is weggelegd voor de perceptie van de afname van soorten. Daar heeft het publiek een zwak voor. Interessant is bovendien dat inheemsheid daarbij nauwelijks of geen rol speelt. Exoten zijn ons even lief als soorten die hier van oudsher voorkomen.

Schade
Dat is een belangrijke les, vindt Langers. 'Debat dat focust op het vraagstuk van inheems versus uitheems vindt weinig bijval bij het publiek. Niet alleen weten veel burgers niet welke soorten exoot zijn, het is voor hen ook nauwelijks een issue.

Naast veranderingen in de omvang van soorten is voor de bevolking de waarde van een soort binnen het ecosysteem relevant en de schade die een soort aan kan richten. De schade van exoten zou als criterium voor soortenbeleid meer transparant en expliciet in het internationale debat naar voren moeten worden gebracht.' | Roelof Kleis

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ookwww.resource.wur.nl.