Raad van State


maandag 28 maart 2011
Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor een antenne-installatie voor mobiele communicatie op het dak van een gebouw aan de Smaragdstraat. Voor de installatie is ook een monumentenvergunning verleend. Met de vergunningen wordt de bestaande installatie gelegaliseerd. De Stichting Belangenbehartiging Bewoners en Ondernemers Oud-Zuid verzet zich daartegen. De stichting vindt dat vergunningen niet verleend hadden mogen worden, omdat de welstandscommissie een negatief advies heeft uitgebracht. De installatie zou de architectonische eenheid van het gebouw aantasten. Het stadsdeel heeft de vergunningen toch verleend, omdat de antenne-installatie noodzakelijk is voor een goede mobiele dekking in het gebied. Bovendien zou de installatie met wat aanpassingen nagenoeg onzichtbaar zijn. De rechtbank in Amsterdam heeft een eerder beroep van de Stichting weliswaar gegrond verklaard, maar heeft de 'rechtsgevolgen van de besluiten in stand gelaten'. Tegen deze uitspraak komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de schadevergoeding die de rechtbank in Amsterdam in een afzonderlijke uitspraak van september 2010 aan de leden van de stichting heeft toegekend. De rechtbank heeft dat gedaan, omdat de procedure te lang heeft geduurd. De stichting vindt de schadevergoeding van EUR 167 per lid te laag en komt ook tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 201006187/1 en 201010012/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hellendoorn van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Hellendoorn. Een groot aantal inwoners is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Enkele inwoners verzetten zich tegen het plan omdat het te weinig mogelijkheden biedt voor bedrijfsuitbreiding of de bouw van een tweede woning op hun perceel. De Stichting Anti Industriële Veehouderij Marle en omstreken vindt dat het plan te veel intensieve veehouderijen toestaat in het gebied Marle. Vooral de mogelijkheid om alle bestaande agrarische bedrijven in het gebied te kunnen omvormen tot intensieve veehouderijen is de stichting een doorn in het oog. Verder verzet de stichting zich tegen de maximale omvang van drie hectare die in het plan is opgenomen voor agrarische bedrijven. Een vrouw uit Daarle is het niet eens met de woonbestemming voor de watertoren naast haar woning aan de Watertorenweg. De vrouw vreest een inbreuk op haar privacy en een toename van het verkeer als de toren na verbouwing ruimte biedt aan vijf appartementen. De eigenaren van landgoed Suubard willen graag ruimere mogelijkheden om het landgoed te gebruiken als kampeerterrein. Verder zouden enkele gebouwen op het landgoed niet in het plan zijn opgenomen. De buren van het landgoed vinden juist dat het plan te ruime kampeermogelijkheden biedt. Nu wordt er vooral gekampeerd in de zomer, maar op grond van het plan mag er in de toekomst vanaf half maart tot eind oktober gekampeerd worden op het landgoed. De buren vrezen overlast. Natuur en Milieu Overijssel wil graag dat voor bepaalde werkzaamheden, zoals het aanleggen van een drainage en het graven van greppels vooraf een zogenoemde aanlegvergunning wordt aangevraagd. Verder verzet de natuurorganisatie zich tegen de mogelijkheid om op gronden met een agrarische bestemming schuilgelegenheden te bouwen. De organisatie vreest dat de gebouwtjes leiden tot verrommeling van het landschap. Vanwege de grote hoeveelheid partijen wordt de zaak ook op dinsdag 29 maart 2011 behandeld. (zaaknummer 200904454/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg van het bestemmingsplan 'Nieuwe Driemanspolder'. Het plan maakt deel uit van de herinrichting van het agrarische gebied tussen Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Beide gemeenten willen het gebied veranderen in een natuur- en recreatiegebied. Ook zullen er waterbergingsmogelijkheden komen. Met de zogenoemde Groenblauwe Slinger wordt een verbinding gemaakt tussen het Groene Hart en Midden-Delfland. Dit plan maakt de herinrichting mogelijk binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg en heeft betrekking op het gebied Potteveen, Nieuwe Driemanspolder en de Drooggemaakte Grote Polder. Dertien inwoners en bedrijven hebben bezwaar tegen het plan. Een aantal inwoners is het niet eens met de aanleg van een pad op de Landscheidingsdijk. Zij vrezen een beperking van hun privacy. Ook zou de dijk niet geschikt zijn voor recreatie, omdat er sprake is van bodemverontreiniging. Een andere inwoner wil graag een extra woning bouwen aan het Wilsveen voor bij zijn orthopedagogische praktijk, maar het plan maakt dat niet mogelijk. Een boomkweker aan de Stompwijkseweg wil graag een bedrijfswoning bouwen bij zijn boomkwekerij. Volgens de kweker was dat eerder niet mogelijk, omdat het gebied ook bestemd was voor de opvang van water. Nu de plannen zijn gewijzigd, wil de man alsnog graag een bedrijfswoning. Een melkveehouder vreest dat zijn bedrijfsvoering wordt beperkt doordat zijn gronden zijn bestemd als natuur- en recreatiegebied. Verder is hij het niet eens met de komst van een waterkering bij zijn woning. Hij vreest voor overlast van muggen. (zaaknummer 201008514/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hoorn van het bestemmingsplan 'Tuibrug'. Het plan maakt de bouw mogelijk van 40 woningen in de bestaande woonwijk Kersenboogerd. Ten zuiden van de woningbouwlocatie ligt de Lageweg. Dit is een parallelweg van de provinciale weg N506 die Hoorn met Enkhuizen verbindt. Vanwege het verkeerslawaai van deze weg heeft de gemeenteraad ook besloten om hogere geluidswaarden vast te stellen voor de nieuwe woningen. Zonder die hogere waarden zouden de woningen niet gebouwd kunnen worden. Een aantal omwonenden komt tegen zowel het plan als tegen het besluit om hogere geluidswaarden vast te stellen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de nieuwe woningen leiden tot meer geluidsoverlast bij hun woningen. Verder twijfelen zij aan het akoestisch onderzoek dat de gemeenteraad heeft gedaan en vinden zij dat er meer geluidwerende maatregelen hadden moeten worden genomen. Verder vrezen zij dat de waarde van hun woningen zal dalen. (zaaknummers 201008514/1 en 201006731/1)

11.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het toenmalige dagelijks bestuur van het stadsdeel Slotervaart/Overtoomseveld heeft verleend voor een tennispark en een fitnesscentrum aan de Overschiestraat TT in Amsterdam. Op het sportpark Riekerhaven worden 10 binnentennisbanen aangelegd en 25 buitentennisbanen. Verder komen er squashbanen, een sporthal en een fitness- en wellnessruimte. Ook worden er een crèche, een sportkantine en een sportmedisch centrum gebouwd. Ten slotte worden 250 parkeerplaatsen aangelegd. HealthCity exploiteert een aantal fitnesscentra in Amsterdam en Amstelveen, waaronder één op 700 meter van het toekomstige sportpark Riekerhaven. HealthCity vindt dat het sportpark in strijd is met het bestemmingsplan dat dateert uit 1950. Volgens het bedrijf staat het plan alleen sportbeoefening in de open lucht toe. Verder twijfelt het bedrijf aan de brandveiligheid van het complex en zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in september 2010 een eerder beroep van HealthCity ongegrond. Tegen die uitspraak komt HealthCity in hoger (zaaknummer 201009978/1)
14.00 uur
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.