MKB-Nederland



28 maart 2011
Verbeterde Aanbestedingswet doorbraak voor het mkb

De plannen van minister Verhagen van EL&I om de Aanbestedingswet te verbeteren, zijn een doorbraak voor een ondernemersvriendelijker aanbestedingsbeleid. De voorstellen vergroten de kansen voor het midden- en kleinbedrijf om overheidsopdrachten binnen te halen, dragen ertoe bij dat aanbestedende diensten zoals gemeenten op meer gelijke wijze aanbestedingen in de markt zetten en verlichten de administratieve lasten voor bedrijven, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

De Nota van wijziging op de Aanbestedingswet, die Verhagen vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, vloeit voort uit de belofte van het kabinet in het regeerakkoord om het mkb meer kans te geven om overheidsopdrachten binnen te halen. En dat is nodig ook. MKB-Nederland en VNO-NCW hebben steeds bezwaar gemaakt tegen het onnodig clusteren van opdrachten, waardoor een kleine ondernemer bij voorbaat al kansloos is, en de disproportionele eisen die bij veel aanbestedingen worden gesteld. Ook hebben de ondernemersorganisaties steeds gepleit voor meer uniforme aanbestedingsregels voor bijvoorbeeld gemeenten.

In de voorstellen van Verhagen mogen opdrachten niet meer onnodig groot worden gemaakt. Als een aanbestedende dienst wil clusteren, dan moet zij dat duidelijk, op basis van objectieve criteria, motiveren. Ook mogen niet langer eisen worden gesteld die niet in verhouding staan tot de opdracht, bijvoorbeeld ten aanzien van de omzet of de ervaring van het bedrijf dat meedingt. Ondernemers zullen verder geholpen zijn met de bepaling dat ook contractvoorwaarden redelijk en uitvoerbaar dienen te zijn. In de praktijk zijn die nu vaak zo onevenwichtig, dat veel ondernemers besluiten niet langer zaken te doen met de overheid. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland zijn vooral ondernemers uit de sector openbare werken, infrastructuur en de bouw gebaat bij het opnemen van het Aanbestedingsreglement `Werken in een richtsnoer', waarvan alleen gemotiveerd afgeweken mag worden.

De ondernemersorganisaties zijn ook blij met de instelling van een commissie van experts, die als een klachtencommissie gaat fungeren en kan ingrijpen bij problemen in de aanbestedingspraktijk. Deze commissie zal echter wel voldoende tanden moeten krijgen, zodat ingrijpen ook echt tot het herstellen van gemaakte fouten tijdens de aanbestedingsprocedure leidt.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn van mening dat de wet met de deze wijzigingen van Verhagen in de buurt komt van een door ondernemers gewenst aanbestedingsbeleid, maar de daadwerkelijke verbetering zal de praktijk moeten bewijzen. Het flankerend beleid, zoals de handreiking proportionaliteit, dient hier de bindende kaders voor te geven. De ondernemersorganisaties zien de wet en het flankerend beleid als een samenhangend geheel en pleiten ervoor dat dit flankerend beleid voorgeschreven zal worden door middel van de wet.
*