28 maart 2011
Kieskompas voor de Canadese parlementsverkiezingen online
Een dag na de val van de conservatieve Canadese regering, afgelopen vrijdag, was er al een Kieskompas voor de parlementsverkiezingen. Maandenlang heeft het Kieskompas-team, onder leiding van politicoloog André Krouwel (Vrije Universiteit Amsterdam), samengewerkt met vier universiteiten in Canada om een stemhulp te maken die Canadese burgers gratis kunnen gebruiken. Er hebben inmiddels al 800.000 bezoekers gebruik gemaakt van
Overeenstemming partij en politieke opvattingen
Samen met André Krouwel werkten Clifton van der Linden (die Nederlandse voorouders heeft) van de universiteit van Toronto, André Blais (Université de Montréal), Elisabeth Gidengil (McGill University), Richard Johnston (University of British Columbia) en Neil Nevitte (University of Toronto) aan een speciaal Kieskompas voor deze verkiezingen. Kieskompas, ontwikkeld aan de VU, helpt burgers in meer dan dertig landen bij het bepalen welke partij de meeste overeenstemming heeft met de eigen politieke opvattingen.
Canadian Broadcasting Company
Kieskompas Canada is gemaakt in opdracht van de Canadian Broadcasting Company (de nationale omroep van Canada) en Radio Canada, een belangrijke Franse nieuwszender.
Strijd tussen conservatieven en liberalen
Kieskompas Canada plaatst Canadese burgers die dertig eenvoudige vragen over belangrijke onderwerpen invullen in het politieke landschap tussen de vijf belangrijkste partijen. De strijd gaat vooral tussen de conservatieven van premier Steven Harper en de liberalen als grootste oppositiepartij onder leiding van Michael Ignatieff. Het Kieskompas team plaatste ook de belangrijke Bloq Québéqois, die voor afscheiding is van de provincie Quebec, in het politieke landschap.
Geschiedenis Kieskompas
Kieskompas werd voor het eerst ontwikkeld bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen in 2006 en heeft sindsdien fors aan de weg getimmerd. Kieskompas is anno 2011 niet alleen de grootste digitale stemhulp in Nederland, maar heeft ook in het buitenland zijn sporen ruimschoots verdiend. Inmiddels is Kieskompas in ruim dertig landen niet meer weg te denken bij verkiezingen. Zo is Kieskompas ook bezig aan een website bij de Turkse verkiezingen en zijn er plannen om elders in Europa en daarbuiten Kieskompassen te ontwikkelen bij verkiezingen.