Nieuw-Vlaamse Alliantie




Cijfers bewijzen noodzaak aan minimale dienstverlening cipiers

klok 27 maart 2011

In 2010 werd er in totaal niet minder dan 152 dagen gestaakt in de Belgische gevangenissen. Maar liefst 26 van de 34 penitentiaire instellingen kregen vorig jaar af te rekenen met stakingen. Enkel in de gevangenissen/gesloten instellingen van Ieper, Ruiselede, Everberg, Berkendaal, Vorst, Dinant, Marneffe en Mons bleef het op dit vlak rustig. Een enorme toename in vergelijking met het jaar voordien en toen lagen de cijfers al hoog. In het jaar 2009 werd er gedurende 78 dagen gestaakt in 15 van de in totaal 34 gevangenissen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op een parlementaire vraag van senator Karl Vanlouwe (N-VA). Omdat ook de politiediensten hiervan het slachtoffer worden, pleit de N-VA - net als de minister - voor het invoeren van een minimale dienstverlening.

"Dat het slecht gesteld is met onze gevangenissen is geen geheim. Ondermeer de overbevolking in de gevangenissen maakt dat de druk op de cipiers erg groot is. Alle begrip voor hun onvrede. Maar omdat de problemen blijven aanslepen en cipiers steeds vaker gebruik maken van hun stakingsrecht, verschuift de last rechtevenredig naar de politiediensten. En dat kan niet de bedoeling zijn", stelt Vanlouwe. In 2010 moesten maar liefst 6.099 politieagenten (waarvan 3430 van de lokale politie en 2669 van de federale politie) ingezet worden om in de diverse gevangenissen de stakingen op te vangen. Zo blijkt verder uit het antwoord van minister Turtelboom. In 2009 waren dat er nog "slechts" 2.158 (waarvan 1308 van de lokale politie en 850 van de federale politie).

"Ik volg de minister als ze stelt dat de stakingen in de gevangenissen een hypotheek leggen op de werking van de politie", stelt Vanlouwe. "Bovendien krijgen de politiediensten geen specifieke opleiding over gevangenisbeheer. Ze zijn daarom onvoldoende op de hoogte van de specifieke `spanningen' in de gevangenis, waardoor ze in geval van interne onrust een moeilijkere taak hebben om de rust te doen weerkeren."

De minister stelt terecht dat het ondertussen overduidelijk is dat het protocol inzake conflictbeheersing van 19 april 2010 tussen de minister van Justitie en de vakbonden ontegensprekelijk zijn doel heeft gemist. Er blijven wilde stakingen uitbreken en het sociaal klimaat verbetert niet. Omdat je een probleem niet kan oplossen door er een ander te creëren, pleit de N-VA voor het invoeren van de minimale dienstverlening voor de cipiers, zoals dit reeds bestaat voor ziekenhuizen en politiediensten. "Zo'n minimale dienstverlening die de veiligheid in gevangenissen verzekert, is noodzakelijk wil men de werking van de politiediensten én die van het gevangeniswezen niet verder ondermijnen", besluit Vanlouwe. Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, communicatieverantwoordelijke Senaat E-post: valerie vanpeel n-va be