Gemeente Halderberge


Update woningbouwprogramma en centrumontwikkelingen

Het college van de gemeente Halderberge heeft de gemeenteraad in januari 2010 geïnformeerd over de stand van zaken van de centrumplannen. Ruim een jaar later vindt het college het belangrijk om, op grond van een aantal ontwikkelingen, te beoordelen hoe de centrumplannen er op dit moment voorstaan. De demografische ontwikkelingen en de kredietcrisis hebben namelijk invloed op de woningbouwprogrammering van de gemeente Halderberge in zijn totaliteit, maar ook per kern.

Minder te bouwen woningen

Het woningbouwprogramma 2010 tot en met 2018 omvat op dit moment 1.817 woningen. In dit bruto aantal is onder andere rekening gehouden met een bepaalde mate van overcapaciteit. Het concreet te realiseren aantal woningen komt uit op 1310. Dat betekent dat er een overcapaciteit is van 507 woningen. Van deze ruim vijfhonderd woningen hebben 267 woningen betrekking op de planperiode van 2010 tot 2018. 240 Woningen zouden in de periode na 2018 gerealiseerd kunnen worden.

Concreet betekent dit dat er in de periode tot 2018 267 minder woningen gebouwd zullen kunnen worden in de verschillende kernen van de gemeente Halderberge. De gemeente Halderberge houdt er rekening mee dat locaties uitgesteld of niet uitgevoerd worden.

Financiële consequenties grondbedrijf

Door het uitstellen en/of het niet uitvoeren van het aantal te bouwen woningen wordt de gemeente geconfronteerd met een rentepost en een afwaardering van gronden. Omdat het college niet in de toekomst kan kijken, heeft zij een tweetal scenario's uitgewerkt met een bandbreedte die ligt tussen 2,4 en 7,2 miljoen euro.

In de positieve variant zal het grondbedrijf worden belast met een bedrag van ongeveer 2,4 miljoen euro. In de meest negatieve variant krijgt het grondbedrijf te maken met een tekort van ongeveer 7,2 miljoen euro. Het college verwacht dat de praktijk in het midden ligt. Omdat de toekomst onzeker is, vindt het college het verstandig rekening te houden met een risicodekking in het grondbedrijf. Om de risicodekking binnen het grondbedrijf enigszins te reduceren, zal de reeds bekende bezuinigingstaakstelling van 1,5 miljoen euro met EUR 100.000 worden verhoogd.

Financiële consequenties voor de voorzieningen

Het korten in het woningbouwprogramma heeft ook consequenties voor de realisatie van de bouw van brede scholen en multifunctionele accommodaties (MFA's). De opbrengst van de woningen wordt namelijk gebruikt ter financiering van sportaccommodaties en brede scholen. Naast het realiseren van de accommodaties moeten deze ook beheerd en geëxploiteerd worden. Om dit mogelijk te maken, wil het college de reeds bekend zijnde bezuinigingstaakstelling van 1,5 miljoen euro nog een keer verhogen met EUR 200.000.

Vervolg woningbouwprogramma

Het college heeft hiermee richting gegeven aan de wijze waarop zij aankijken tegen de toekomstige woningbouwprogrammering en de daaraan verbonden consequenties. Zij vraagt de raad hierover in mei een beslissing te nemen.