Gemeente Onderbanken


Vanaf april weer schapen in Onderbanken

De gemeente Onderbanken streeft al een aantal jaren naar mooie, bloemrijke grasstroken en bermen op verschillende plekken binnen de gemeentegrenzen. Dit trekt veel vlinders en vogels aan en brengt de natuur dichterbij. De gemeente gebruikt hiervoor een proces dat verschraling heet. Het gras wordt, waar dit mogelijk is, één of twee keer per jaar gemaaid en het maaiafval wordt afgevoerd. Dit is een effectief maar langdurig proces. Het gewenste resultaat kan waarschijnlijk sneller, beter en mogelijk goedkoper worden bereikt met begrazing door schapen. De gemeente zet daarom jaarlijks vanaf april t/m november een schaapskudde in.

Schapen zijn levende grasmaaiers. Ze lusten grassen, kruiden en andere planten en eten de hele dag door. Bovendien hebben ze gouden hoeven! Daarmee brengen ze variatie aan in de bodem; soms losgetrapt, soms stevig aangedrukt. Dat zijn gunstige omstandigheden voor verschillende plantensoorten. Door de schapen op precies afgestemde tijden terug te laten komen op dezelfde plek, houden ze de bloemrijke vegetatie in stand. In hun hoeven, vacht en mest nemen ze zaden mee. Dat blijkt heel effectief voor de verspreiding van plantensoorten. En niet alleen plantensoorten. Ook insecten, slakjes en spinnen reizen mee met het schaap en kunnen zich zo verspreiden.

De schapen grazen dit jaar in Onderbanken vanaf april t/m november. Eind november vertrekt de kudde naar het winterverblijf buiten Onderbanken. De schapen zijn te vinden bij de waterbuffer aan de Geerstraat te Bingelrade, Op de Henneberg in Schinveld en het Burgemeester Adamspark te Schinveld. Ook worden de waterbuffer aan de Breukberg en de uitzichtheuvel in het Natuurpark Rode Beek door schapen begraasd. Nachtweides zijn er op verschillende plekken in deze gebieden.

De herder kan u van alles vertellen over zijn kudde, het grazen en wat dat allemaal doet voor de natuur. De kudde is vriendelijk en zeker niet agressief. De bordercollies zijn goed getraind en gehoorzaam. Langskomen op de plek waar de kudde graast, kan altijd. Wel vragen wij u om uw hond aan te lijnen, om zodoende de kudde niet te verstoren.

De hele kudde is geënt tegen Q koorts. U hoeft zich daarom geen zorgen te maken.

Als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met de heer P. Urlings van de afdeling Werken via telefoonnummer 045-5278731.
Â