Ingezonden persbericht
PERSBERICHT - 27 maart 2011
Kostbaar vulkanisch mineraal ontdekt
As van IJslandse vulkaan maakt Nederlandse bodem uitzonderlijk vruchtbaar
De Nederlandse ondergrond blijkt op sommige plaatsen uitzonderlijk vruchtbaar te zijn geworden na de eruptie van de Eyjafjallajökull, ontdekten wetenschappers van de Universiteit Utrecht. De as van de IJslandse vulkaan gaat een verbinding aan met turfmolm in tuingrond, waardoor het mineraal tephraniet ontstaat. De universiteit en de populair-wetenschappelijke website Kennislink (www.kennislink.nl) roepen mensen op bodemmonsters in te sturen om de verspreiding van het mineraal te onderzoeken.
Reactie as met turfmolm
Grotere tulpen of een uitbundige aardbeienoogst? Als het aan bodemkundigen van de Universiteit Utrecht ligt, is daar geen kunstmest meer voor nodig. De wetenschappers ontdekten dat in tuingrond waaraan recentelijk turfmolm is toegevoegd mineralen voorkomen die uitzonderlijk vruchtbaar lijken. "De turf gaat een reactie aan met vulkanische asdeeltjes en daaruit ontstaat een nieuw mineraal: tephraniet, " aldus dr. Wim Hoek, aardwetenschapper en vulkaandeskundige van de Universiteit Utrecht.
Nadat vorig jaar april de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer platlegde, daalde een klein gedeelte van de as in Nederland neer. Tephraniet ontstaat als zwavel- en fosfaatverbindingen zich binden aan de turfdeeltjes. Het mineraal heeft een lichtblauwe gloed (zie afbeelding); de korreltjes zijn over het algemeen te klein om met het blote oog waar te nemen.
Aardbeien zonder gevaar te eten
Tephraniet wordt snel door planten opgenomen en heeft bij kasexperimenten tot uitzonderlijk grote aardbeien en tulpen geleid. Professionele tuinders hebben al op grote schaal interesse getoond in de vruchtbare grond. Hoek: "In het lab is al onderzocht of de 'tephranietaardbeien' zelf ook een afwijkende samenstelling hebben. Dat blijkt niet het geval - de aardbeien zijn zonder gevaar te eten."
Hoek heeft inmiddels een groot onderzoek opgestart om de verspreiding van het nieuwe mineraal in kaart te kunnen brengen. Studenten, promovendi en laboratoriummedewerkers willen aanstaande vrijdag de hele dag grondmonsters gaan meten om een eerste indruk te krijgen van de locaties waar het mineraal zich bevindt. Hoek: "We willen zo snel mogelijk met een publicatie komen, want onze buitenlandse collega's zijn ook al druk bezig met tephranietanalyses."
Doe mee!
De universiteit en de website Kennislink nodigen alle Nederlanders uit om bodemmonsters op te sturen. "Als we zelf al die monsters moeten verzamelen, kost het ons te veel tijd en geld," zegt Hoek. "En voor de mensen kan het leuk zijn te weten of het waardevolle mineraal in hun achtertuin ligt."
Wegens de economische waarde van het mineraal zullen de resultaten van de analyses vertrouwelijk behandeld worden en alleen aan de betreffende tuineigenaar worden bekendgemaakt. Wel zal het onderzoeksteam aan het eind van de meetdag op Kennislink een kaart publiceren met per deelgebied een percentage van tuinen waarin het mineraal aanwezig was.
----
Wilt u meewerken aan het onderzoek? Stuur dan uw bodemmonster vóór vrijdag a.s. naar Kennislink. Eén eetlepel aarde is genoeg, mits u ervoor zorgt tenminste 2 centimeter diep te scheppen. Vermeld ook de precieze locatie van het monster. Stuur uw bodemmonster in een goed afgesloten stevig plastic zakje (diepvrieszakjes zijn aan te raden) naar:
Dr. W.Z. Hoek
o.v.v. Tephranietonderzoek
p/a Kennislink
Postbus 421
1000 AK Amsterdam
Het volledige nieuwsbericht is te lezen op:
http://www.kennislink.nl/publicaties/tephraniet-in-de-volkstuin
----
NOOT VOOR REDACTIE.