Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Hooghalen, 24 maart 2011
De jeugd van Micha Schliesser
Opgroeien in kamp Westerbork
Als een van de eersten kwam hij het kamp binnen. Om het als een van de laatsten te verlaten. Micha Schliesser groeide op binnen de omheining van het vluchtelingenkamp en Durchgangslager Westerbork. Hoe hij zijn vroege jeugd hier heeft beleefd en welke invloed dit had op zijn leven vertelt hij op zondag 27 maart in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
In Berlijn wordt Karl Michael Micha Schliesser geboren op 28 juni 1938. Hoewel hen het leven door de nazi's steeds zuurder wordt gemaakt, kennen zijn ouders succes in hun beroep als confectionair. Na de Reichskristallnacht in november 1938 besluit de familie te vluchten. Naar Nederland, om vandaaruit naar de VS te emigreren. Het loopt anders. Na de grensoversteek belanden de Schliessers via de gevangenis in Oldenzaal en opvangcentra in Rotterdam en Amsterdam in kamp Westerbork. Om er tot het einde van de oorlog te blijven.
Vader Schliesser leidt de confectie-industrie in het kamp en kan zo zijn gezin beschermen tegen transport. Intussen ervaart de opgroeiende Micha de troosteloosheid van het kamp, te midden waarvan hij vooral tot taak heeft eten te 'organiseren.'
Lang houdt Micha Schliesser vol dat Westerbork, de plaats van zijn prille jeugd, zo slecht niet was. Toch blijft de vraag waarom hij niet en zijn vriendjes wel op transport werden gezet. Toeval? Geluk? 'Destijds dacht ik dat ik niet goed genoeg was om mee te gaan.' Toen hij ouder was en beter wist, voelde hij zich schuldig. 'Ik had het gevoel een goed leven te moeten leiden. Niet voor mijzelf, maar voor mijn vermoorde vriendjes.'
Over zijn herinneringen aan kamp Westerbork en hoe deze jaren zich na de oorlog lieten voelen, vertelt Micha Schliesser op zondag 27 maart in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De ooggetuigenlezing begint om 14.00 uur en is bij de museumprijs inbegrepen.