Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

21 maart 2011

Lustrumcongres met bijdragen van Jolande Sap, Herman Wijffels, Agnes Jongerius, Sadik Harchaoui en Paul Schnabel

'Maatschappelijk innoveren: een bittere noodzaak?'

De samenleving anno 2011 kenmerkt zich door een doorgeschoten welvaartseconomie, een groeiend wantrouwen tussen burger en politiek en spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Welke maatschappelijke innovaties zijn nu nodig om het tij te keren? En welke bijdrage kan de wetenschap hieraan leveren? Op het lustrumcongres 'Maatschappelijk innoveren tussen wens en werkelijkheid' zullen prominente Nederlanders als Jolande Sap, Herman Wijffels, Sadik Harchaoui, Agnes Jongerius en Paul Schnabel, samen met vooraanstaande wetenschappers en alumni van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht, hierover van gedachten wisselen. De opening van het congres wordt verricht door de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen. Journalisten zijn van harte uitgenodigd het congres bij te wonen.

De noodzaak van maatschappelijk innoveren

Op het congres zullen keynote-sprekers Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht en voormalig topbestuurder van de Rabobank en van de Wereldbank, Jolande Sap, Groen Links-fractievoorzitter en politiek econome, en Sadik Harchaoui, Forum-voorzitter, alumnus en oud-medewerker van de faculteit, een aantal aanverwante thema's aanstippen. Zo zal Wijffels ingaan op de gevolgen die een teveel op een lineaire productie gerichte economie en van de togenomen bevolkingsdruk heeft op en duurzame wereld, zal Sap de uitdagingen voor politici in het voetlicht van het toenemende wantrouwen tussen burger en politiek bespreken, en zal Harchaoui het vraagstuk van sociale cohesie binnen onze multiculturele samenleving onder de loep nemen.

Andere organisatie van arbeid, veiligheid en communicatie met de burger

Deze thema's worden in vier parallelle sessies uitgediept. Zo komen innovaties rond de organisatie van arbeid aan bod onder de noemer 'het nieuwe werken', evenals de organisatie en het borgen van veiligheid tegenover privacy. En hoe zit het met de professionaliseringsslag binnen onze publieke dienstverlening, zoals de gezondheidszorg? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat wij het vertrouwen van de burger in diezelfde instellingen terugwinnen? En hoe kunnen technologische ontwikkelingen, zoals de opkomst van social media, het beste worden ingezet om de burger te bereiken? Deze vraagstukken staan centraal in de sessies onder begeleiding van gerenommeerde wetenschappers en alumni van de faculteit. Onder hen Henk Kummeling, hoogleraar Staats- en bestuursrecht en tevens decaan van de faculteit, Mirko Noordegraaf, hoogleraar Publiek Management, Janneke Plantenga, hoogleraar Economie van de Welvaartstaat, naast FNV-bestuurder en alumna Agnes Jongerius. Paul Schnabel, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Centraal Planbureau houdt de afsluitende lezing bij het congres

Lustrumcongres

Het congres 'Maatschappelijk innoveren tussen wens en werkelijkheid' ter ere van het 375-jarige bestaan van zowel de universiteit als de faculteit, vindt plaats op zaterdag 26 maart van 13.30-17.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Voor programma en sprekers ga naar de website. Uitsluitend journalisten kunnen zich bij onderstaande personen aanmelden.