Gemeente Utrecht
2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
39 Vragen van mevrouw mr. M.H. Bikker
(ingekomen 24 maart 2011)
SV inzake Handhaaf regels alcoholverkoop
'Jongeren komen makkelijk aan drank'. Zo begon vandaag een artikel over drankverkoop aan jongeren op de NOS site. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Twente blijkt dat jongeren onder de 16 jaar nog steeds erg makkelijk aan alcohol komen. In winkels en cafés wordt bijna nooit om een legitimatiebewijs gevraagd. Ook toont het onderzoek aan dat minderjarige jongeren die opdracht krijgen om alcohol te kopen daar altijd in slagen, waarbij dit bovendien minutenwerk is. Het kopen van alcohol kostte de jongeren niet meer tijd of moeite dan het kopen van frisdrank, wat ter vergelijking ook werd onderzocht.
Om de doelstellingen bij leeftijdscontroles duidelijker te maken, hebben de onderzoekers berekend welke nalevingspercentages nodig zijn om de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren in de detailhandel te kunnen verlagen. Dit blijkt in de Nederlandse situatie ruim 90% te zijn. Een dergelijk niveau biedt redelijke zekerheid dat ondanks het grote aantal verkooppunten aanmerkelijk minder kinderen drank kunnen kopen én dat zij hieraan in ieder geval veel meer tijd of moeite zullen moeten besteden.
In Utrecht deed PerspectieF, de jongerenpartij van de ChristenUnie, vorig jaar een onderzoek, waaruit bleek dat ook onze jeugd onder de 16 te makkelijk aan drank kan komen.
1. Heeft het college kennisgenomen van de resultaten uit het onderzoek van de Universiteit Twente?
2. Heeft u in beeld hoe goed de regels van alcoholverkoop aan minderjarigen in Utrecht worden nageleefd?
a. Zo ja, wat is het percentage?
b. Zo nee, wat vermoedt u?
3. Utrecht was een van de gemeentes die een pilot had in de handhaving voor de controle van alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar.
a. Hoe kijkt u terug op deze pilot? Wanneer stuurt u de evaluatie?
b. Op welke manier zet u de handhaving nu voort en welke resultaten wilt u boeken?
c. Welk nalevingspercentage streeft u na bij supermarkten?
4. Komt er extra inspanning om de regels met betrekking tot verkoop van alcohol aan jongeren te handhaven?
De Universiteit Twente vindt dat de campagnes voor leeftijdsgrenzen tot nu toe zinloos zijn geweest, gezien 100% van de minderjarigen toch aan drank komt.
5. Wat vindt u van deze conclusie? Betekent dit verandering in uw beleid, dat op dit moment nog wel in campagnes voorziet?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat alcoholgebruik onder jongeren de groei van de hersenen remt, waardoor gezondheids-, gedrags- en schoolproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat de kans op alcoholverslaving groter is naarmate er op jongere leeftijd al alcohol wordt gedronken. De Utrechtse Nota Integraal Alcoholbeleid 2009 - 2010 is inmiddels afgelopen. De ChristenUnie zou graag zien dat het College spoedig met haar nieuwe beleid komt.
6. Wanneer komt er nieuw alcoholbeleid of een nieuw plan voor de aanpak van middelengebruik?
7. Bent u met ons van mening dat aard en omvang van alcoholmisbruik groter en in Utrecht heftiger zijn dan het cannabisgebruik?
a. Zo ja, zou het niet beter zijn om eerst te kiezen voor de aanpak van alcoholmisbruik in plaats van wietexperimenten?
b. Zo nee, hoeveel gaan de wietexperimenten kosten en welk bedrag is er voor het alcoholbeleid gereserveerd?
8. Steunt u ons pleidooi om de leeftijdsgrens voor alcohol zodanig te verhogen dat alleen meerderjarigen alcohol kunnen kopen?
---- --