Nieuwe kansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

Persbericht van KaapZ

In Nederland leven circa 160.000 mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid. Zij staan centraal in het hulpverleningsproces. Maar wat staat centraal? Het aanbod aan de cliënt of de vraag van de cliënt? Als Initiatiefgroep Herstelondersteuning willen wij het aanbod echt de vraag van de cliënt laten zijn. Dat kan door naar de mens, burger, wijkgenoot en buur achter het ziektebeeld te kijken en meer uit te gaan van de cliënt's eigen kracht, mogelijkheden en deskundigheid.

'Herstel' en 'herstelondersteuning' beginnen gevleugelde begrippen te worden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). We bevinden ons tussen de pioniersfase en de fase van reguliere praktijkvoering. Dat is een spannende fase. Steeds meer mensen en organisaties maken kennis met deze begrippen, worstelen ermee of geven er betekenis en invulling aan. De weg naar echte herstelondersteuning is er een van hindernissen en dilemma's. Het vraagt om een echte vernieuwing van onze gangbare zienswijze, instelling, houding en vaardigheden. Binnen èn buiten de GGZ.

Wij weten dat velen met ons op zoek zijn naar hoe we deze vernieuwingen kunnen bereiken. Wij merken ook dat veel mensen en instellingen de behoefte voelen om van elkaar te leren en met elkaar mee te denken over de verdere verspreiding en ontwikkeling van herstel en herstelondersteuning in hun eigen werk en organisatie. Maar ook om met elkaar herstel en herstelondersteuning zelf verder tot wasdom te brengen en te onderzoeken hoe de GGZ daarmee meer naar buiten kan treden.

Omdat wij die noodzaak herkennen, hebben wij het initiatief genomen tot de oprichting van de Werkplaats Herstelondersteuning. Het idee is om in de werkplaats een doorlopend, inspirerend leerprogramma te ontwikkelen, waarin bestuurders, managers, hulpverleners en cliënten als ervaringsdeskundigen met en van elkaar leren en samen werken aan de realisatie van herstelondersteuning. Door uitwisseling van kennis en ervaringen, door de verdere vormgeving en de empirische onderbouwing van het herstelconcept en door de ontwikkeling van nieuwe gereedschappen en richtlijnen. De inbreng van mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid is voor een succesvolle werkplaats essentieel.

De werkplaats is nog in ontwikkeling. Maar het eerste product is deze week al verschenen. Een handzaam boekje, waarin we kort en bondig beschrijven wat herstel en herstelondersteuning is en wat ervoor nodig is om deze vernieuwingen te realiseren. Dit boekje, met de titel Herstelondersteuning. Van kans naar realiteit! is bestemd voor mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid en voor iedereen die met hen te maken heeft of krijgt. Maar vooral ook voor bestuurders, managers en hulpverleners binnen en buiten de GGZ. Iedereen kan het inzien en downloaden op de website www.herstelondersteuning.nl

25 maart 2011

Links:
http://www.herstelondersteuning.nl
Organisatie info:

KaapZ

Noot voor de red actie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met een van de initiatiefnemers: Jan Berndsen, Raad van Bestuur SBWU, tel. 030-2361070 Sjef Vermeulen, Raad van Bestuur Mensana, tel. 077-3201651