Politie Rotterdam Rijnmond

Controle op zieke arbeidsongeschikte schiet tekort; medisch beroepsgeheim bemoeilijkt onderzoek

Datum publicatie: 25-03-2011 08:15

Organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitkering van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en persoonsgebonden budgetten moeten ook ernstig (geestes)zieke patiënten vaker controleren of laten herkeuren. Op zijn minst moet bij de behandelend huisarts navraag over de medische voorgeschiedenis worden gedaan. Ook moeten binnen de systemen van die organisaties mogelijkheden ingebouwd worden om gegevens van hulpverleners en begeleiders op te nemen. Daarnaast moet er een richtlijn komen hoe (keurings)artsen kunnen omgaan met vermoedens van fraude, mogelijk ook een meldpunt voor fraude in de zorg. Keuringsartsen denken vanwege het medisch beroepsgeheim de opsporingsambtenaren van de eigen organisatie niet te kunnen inlichten. En het medisch beroepsgeheim maakt het voor opsporingsinstanties lastig nader onderzoek te doen bij een vermoeden van fraude.

Onderzoek Marque
Dat concluderen het Openbaar Ministerie Rotterdam en de Bovenregionale Recherche Zuid-West (BR ZW) in de bestuurlijke rapportage naar aanleiding van het onderzoek Marque. Marque is het onderzoek door de BR en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) naar de mogelijke fraude door twee psychiaters en twee ,,bemiddelaars''. Daardoor hebben mogelijk vele mensen onterecht uitkeringen en persoonsgebonden budgetten ontvangen. De totale schade zou in de tientallen miljoenen euro's kunnen lopen. De bestuurlijke rapportage is vrijdag 25 maart aan de ministeries van Veiligheid en Justitie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Volksgezondheid gestuurd.

De psychiaters zouden bij de patiënten, aangeleverd door de bemiddelaars, een zeer ernstig psychiatrisch ziektebeeld hebben geconstateerd. Uit het onderzoek van de onderzochte dossiers is inmiddels gebleken dat niet of nauwelijks sprake was van een psychiatrische voorgeschiedenis. Ook de huisarts wist niets van het ziektebeeld.

Aanbevelingen
In de rapportage wordt dan ook aanbevolen dat keuringsinstanties en controlerende instanties als UWV, CIZ en Zorgkantoren bij de huisarts kunnen navragen wat iemands medische voorgeschiedenis is. Ook bevelen politie en OM aan in bepaalde gevallen standaard een uitgebreide herkeuring te laten plaatsvinden, dan wel een extern deskundige naar het dossier te laten kijken.

In een aantal gevallen bleek dat de - beide als zeer ziek gediagnosticeerde - partners elkaars hulpverlener waren, dan wel dat voortdurend dezelfde hulpverleners/begeleiders opdoken. Een betere registratie van hulpverleners én begeleiders zou een eerder signaal van fraude hebben opgeleverd.

De rapportage beveelt verder aan dat controlerende instanties onaangekondigde huisbezoeken gaan doen. Ook dat had eerder duidelijk gemaakt dat mensen minder ziek waren dan ze deden voorkomen.

Overigens raden politie en OM op dit moment met klem UWV, CIZ, Zorgkantoren en zorgverzekeraars aan alle systemen te scannen op patiënten met een ernstig psychiatrisch ziektebeeld die niet zijn opgenomen, de dossiers door een extern deskundige te laten nakijken en onaangekondigde controles uit te voeren. UWV en zorgverzekeraars zijn daar al mee begonnen op basis van door hen bij het OM opgevraagde gegevens.

Tijdens het onderzoek bleken ook andere betrokkenen vermoedens van fraude te hebben, zoals een thuiszorgorganisatie en een apotheker. Een meldpunt voor fraude in de zorg zou het mogelijk maken vermoedens van fraude met meerdere organisaties te kunnen delen.

Beroepsgeheim
De opsporingsinstanties stuitten gedurende het onderzoek op het medisch beroepsgeheim. Zo was er een arts bij het UWV die vermoedens van fraude had. De patiënten waar het om ging werden opgeroepen voor een herkeuring. In nagenoeg alle gevallen bleek sprake van simulatie en werd de uitkering stopgezet. Maar vanwege het medisch beroepsgeheim werden de uitkomsten niet gedeeld met andere instanties als het CIZ. Had de ,,patiënt'' ook een pgb, dan liep dat gewoon door. Aangifte van fraude werd ook niet gedaan.

Politie en OM raden dan ook aan dat er een richtlijn komt voor keuringsartsen waarin beschreven wordt hoe ze bij vermoedens van fraude moeten omgaan met hun medisch beroepsgeheim.

De omvang van de mogelijke fraude is ook vanwege het beroepsgeheim nog steeds niet duidelijk. Er is weliswaar een aantal dossiers van patiënten in beslag genomen, maar politie, SIOD en OM hebben na een langdurige procedure bij de rechtbank alleen die dossiers kunnen inkijken waarvan namen van patiënten op een andere wijze bekend waren geworden.

OM, BR ZW en SIOD hebben in december 2008 een bestuurlijke rapportage uitgebracht over fraude met persoonsgebonden budgetten en Zorg In Natura, naar aanleiding van het onderzoek Djahé. Naar aanleiding van dat onderzoek is al een aantal maatregelen getroffen. De verdachten in Djahé moeten zich later dit jaar voor de rechter verantwoorden.

Noot voor redacties


Noot voor redacties
(