Rijksvoorlichtingsdienst

Geweld onder invloed strenger bestraft

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil geweldsdelicten begaan onder invloed van alcohol of drugs zwaarder bestraffen. Om alcohol en drugs te kunnen aanmerken als strafverzwaringsgrond, gaat de politie het gebruik ervan bij geweld registreren. Daarvoor krijgt ze ook de bevoegdheid om drugs- en alcoholtesten af te nemen bij verdachten van geweld. Hiervoor wil de minister het Wetboek van Strafvordering aanpassen. Minister Opstelten heeft vandaag de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Onderzoek toont aan dat er een samenhang bestaat tussen het gebruik van alcohol of drugs en geweld zoals uitgaansgeweld of huiselijk geweld. Met name alcohol is een risicoversterkende factor bij geweldsdelicten. Daarom wil minister Opstelten strengere straffen opleggen aan mensen die onder invloed van alcohol of drugs geweld plegen. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven het gebruik van alcohol en drugs bij geweldsdelicten op te nemen als strafverzwarende grond in zijn richtlijnen. Wanneer blijkt dat alcohol of drugs in het spel is, kan het OM een hogere straf eisen. Het gebruik van alcohol of drugs is geen excuus voor het gebruik van geweld, maar brengt juist meer verantwoordelijkheid met zich mee. Opstelten komt hiermee zijn toezeggingen aan de Tweede Kamer na, gedaan tijdens het AO Veilige Publieke Taak en handelt de minister in lijn met hetgeen is neergelegd in de aangehouden motie-Marcouch.

Gedegen voorbereiding

Als voorbereiding op de voorgenomen registratie van alcohol- en drugsgebruik bij geweld heeft de politie al in 2007 meerdere pilots gedraaid. De omvang van het geweld onder invloed bleek 31% van het totale geweld te omvatten. In bijna de helft van de gevallen betrof het zwaar geweld, terwijl de recidive rond de 50% lag. Daarnaast is gebleken dat slechts 10% van de processen-verbaal op dit moment informatie bevat over alcohol of drugsgebruik bij geweld. Alvorens de registratie in te voeren, is in de periode 2009-2010 ook een analyse gemaakt van de technische, financiële en uitvoeringseffecten van de maatregel. De maatregel heeft betrekking op zowel goederen als personen, waardoor ook vandalisme eronder valt.

Doel

De door minister Opstelten aangekondigde maatregel heeft als doel het voorkomen van recidive. Daarnaast moet er zwaarder kunnen worden gestraft wanneer geweld onder invloed is gepleegd. Voor daders die onder invloed geweld hebben gepleegd, zijn er gedragsinterventies voorhanden die kunnen leiden tot vermindering van de recidive. Ook kunnen specifieke voorwaarden als een alcoholverbod of een locatieverbod bijdragen aan de vermindering van de recidive en de veiligheid op straat. Daarnaast heeft de registratie een repressief doel: het aanmerken van het gebruik van alcohol of drugs als strafverzwaringsgrond, waardoor een hogere straf geëist kan worden. Opstelten hoopt met de maatregel gewelddelicten en recidive te voorkomen en Nederland hierdoor veiliger te maken.

Registratie

Registratie van alcohol- en drugsgebruik bij geweld vormt een basisvoorwaarde voor zowel het opleggen van gerichte gedragsinterventies als voor het aanmerken van dat gebruik als strafverzwaringsgrond. Immers, als de politie deze gegevens niet registreert, kan er in het verdere justitiële traject geen rekening worden gehouden met het alcohol- of drugsgebruik.

De vaststelling van het gebruik van alcohol of drugs bij geweld via alcohol- of drugstesten is noodzakelijk om tijdens de rechtszitting een verhoging van de strafeis gehonoreerd te krijgen. Daarom wil Opstelten voor de registratie van alcohol- of drugsgebruik bij geweld in het Wetboek van Strafvordering de mogelijkheid creëren om dwangmiddelen in te zetten zoals een blaastest of bloedtest. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt gevraagd te onderzoeken vanaf welke waarden alcohol- en drugsgebruik als strafverzwaringsgrond kunnen gelden.

Noot voor redacties (