VRIJDAG 25 MAART 2011, RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN, NIJENBORGH 9 GRONINGEN,
BERNOULLIBORG (BLAUWE GEBOUW), ZERNIKE-CAMPUS / AANVANG: 13.30 UUR
KOOLHYDRATEN KENNISCENTRUM GAAT INTERNATIONAAL
HENK BLEKER, STAATSSECRETARIS ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE GEEFT HET
STARTSCHOT NIEUW ONDERZOEKSPROGRAMMA CCC 2
Werken aan een duurzame en gezonde samenleving is een belangrijke missie van het huidige kabinet.
Topgebieden, waaronder de sectoren Life sciences en Agro-food, zijn speerpunten in nieuw
te ontwikkelen nationaal beleid. Het Carbohydrate Competence Center (CCC) is een omvangrijke
bundeling van bedrijven en kennisinstellingen en verricht vraaggestuurd onderzoek aan koolhydraten
in bovengenoemde sectoren. Nergens binnen de internationale Life sciences en Agro-food
sectoren wordt op deze schaal publiek-privaat koolhydraatonderzoek uitgevoerd. In zijn werkwijze
sluit CCC aan op het Haagse beleid door kennis en kunde zo te organiseren dat meerwaarde
ontstaat die leidt tot innovatie en rendement (valorisatie).
TOWARDS A HEALTHIER AND SUSTAINABLE SOCIETY
GRENZEN VERLEGGEN NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING
Publiek-private synergie wordt beloond in nieuw programma
Het succes van CCC heeft het mogelijk gemaakt om een nieuw verbredings- en verdiepingsprogramma
te initiëren waarmee het centrum ook internationaal op de kaart gezet kan worden.
Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren gezamenlijk 9,3 miljoen euro in het nieuwe
programma. Met de investering zijn acht nieuwe trajecten (work packages) ontwikkeld waarin
bedrijfsleven en wetenschap samenwerken aan baanbrekend koolhydraatonderzoek.
Het CCC 2 initiatief beoogt nadrukkelijk om de grenzen verder te verleggen, inhoudelijk, maar ook
geografisch. Door het organiseren van congressen, internationale summerschools en uitwisselingsprogramma's
zal CCC een internationaal netwerk binnen de Agro-food sector opzetten met
Noord-Nederland als uitvalsbasis. De nieuwe initiatieven binnen CCC 2 zorgen voor nieuwe werkgelegenheid
en geven een sociaal-economische impuls aan de Agro-food sector in Nederland.
Vrijdag 25 maart 2011: start CCC 2 door staatssecretaris Henk Bleker
Het officiële startschot voor CCC 2 wordt gegeven door de heer Henk Bleker, Staatssecretaris voor
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Tijdens de bijeenkomst krijgt de staatssecretaris de
nieuwe brochure van CCC overhandigd: ShowCases Towards a healthier and sustainable society.
Cijfers en missie
Het Carbohydrate Competence Center coördineert zijn activiteiten vanuit Groningen. Binnen de
CCC-programma's zijn 22 publiek private work packages actief waarin 13 onderzoeksteams en
meer dan 100 excellente onderzoekers participeren. Het onderzoek focust op 3 toepassingsgebieden:
voeding en gezondheid, duurzame producten en productiemethoden en structuur en functie.
Het belang van koolhydraten: valorisatie
Het CCC richt zich puur op koolhydraten. Dat lijkt een beperkt gebied, maar schijn bedriegt. Maar
liefst 70% van al het droge plantenmateriaal bestaat uit koolhydraten. Koolhydraten hebben specifieke
eigenschappen en bieden daarmee veel nieuwe toepassingsmogelijkheden, in voeding en
gezonde voedingsingrediënten, maar ook in papier, textiel, bouwmaterialen, geneesmiddelen, cosmetica,
'groene' kunststoffen en biobrandstoffen.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn groene grondstoffen, net als bijvoorbeeld eiwitten en vetten, en zijn voor de
mens vooral belangrijk als voedingsstoffen en energieleverancier. Koolhydraten is de verzamelnaam
voor stoffen die opgebouwd zijn uit een, enkele of vele suikermoleculen. In de natuur maken
planten koolhydraten uit CO2 en H2O (water, hydro) onder invloed van zonlicht (fotosynthese); het
zijn dus hydraten van koolstof (koolhydraten). De vele verschijningsvormen van koolhydraten in de
natuur (bijvoorbeeld bietsuiker, melksuiker, zetmeel, cellulose, pektine etc.) zijn terug te voeren
op de verschillende suikerbouwstenen waar ze uit zijn opgebouwd, het aantal suikerbouwstenen
dat aan elkaar gekoppeld is en de manier waarop ze aan elkaar gekoppeld zijn.
Rijksuniversiteit Groningen
Rijksuniversiteit Groningen