Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Dutch Institute World Class Maintenance neemt
Maintenance Competence Center over
Breda - Het Dutch Institute World Class Maintenance (DI-WCM) heeft donderdag 24 maart tijdens een bijeenkomst met bijna 200 deelnemende bedrijven en onderwijsinstellingen in Breda alle activiteiten van het Maintenance Competence Center (MCC) overgenomen en geïntegreerd in haar eigen activiteiten. Deze overname omvat voornamelijk de nog lopende maintenance innovatieprojecten en ideeën die tot nieuwe business moet leiden. Ook werd een regionale samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het DI-WCM, het Maintenance Education Consortium (MEC) en de Technasia Netwerk- en Zuidwest Nederland, West Brabant en Drechtsteden.
De economie van Zuidwest Nederland is voor een belangrijk deel gebaseerd op maakindustrieën met een kapitaal intensief karakter, de proces industrie, de maritieme sector en energieproducenten zijn hiervan een goed voorbeeld. Hoogwaardig technisch onderhoud - World Class Maintenance - voor een langere, veilige en duurzame levensduur, versterking van de concurrentiepositie en behoud van werkgelegenheid is hierbij van wezenlijk belang. De industrieën stellen hoge eisen aan de beschikbaarheid van hun systemen en de hierbij behorende dienstverlening. Ook de maatschappelijke waarde van maintenance is groot. De samenleving is gebaat bij een goede veiligheid en beschikbaarheid.
Het Maintenance Competence Center
Het Maintenance Competence Center is in 2008 van start gegaan als een Pieken in de Delta project, uitgevoerd door NV REWIN West Brabant, toen na onderzoek bleek dat het bedrijfsleven en het onderwijs wilden samenwerken binnen de door de overheid aangewezen kansrijke sector maintenance. Nu in 2011 is het eerste doel bereikt: "Een duurzaam crossindustrieel platform oprichten van asset owners, toeleveranciers, contractors, kennis- en onderwijsinstellingen, waar maintenance kennis en kunde van bedrijven en kennisinstellingen wordt gedeeld, ontwikkeld en toegepast."
Om innovatie nu nog verder te stimuleren worden projecten geïnitieerd en gecoördineerd en zal het DI-WCM deze rol voortaan op zich nemen.
De afgelopen drie jaar is er een intensieve samenwerking tot stand gekomen tussen ruim 300 ondernemingen en onderwijs- en kennisinstellingen en heeft dit geresulteerd in circa 20 innovatieve projecten en onderzoeken met een totale investeringssom van meer dan 140 miljoen euro.
Dutch Institute World Class Maintenance
Vanaf de oprichting van World Class Maintenance was er sprake van coördinatie en bundeling van de verschillende maintenance netwerken, zoals het World Class Maintenance Consortium, het Maintenance Education Consortium, en het Maintenance Competence Center. Eerst werd dit uitgevoerd door het Program Office World Class Maintenance, maar eind 2010 zijn deze netwerken gebundeld binnen het Dutch Institute World Class Maintenance in Breda, dezelfde locatie waar ook het Dutch Institute for Advanced Logistics (Dinalog) is gehuisvest.
Behalve de overdracht van alle MCC activiteiten aan het DI-WCM werd tijdens dezelfde bijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het DI-WCM, het Maintenance Education Consortium (MEC) en de Technasium Netwerken Zuidwest Nederland, West Brabant en Drechtsteden ten behoeve van de ontwikkeling van een maintenance onderwijs en examenprogramma Ontwerp&Onderzoek. Samen gaan betrokken partijen een Bètawereld Maintenance ontwikkelen en gaan zij zich inzetten voor een optimale begeleiding en aansluiting van de technasium leerlingen van havo en/of vwo op het vervolgonderwijs en arbeidsmarkt. De instroom van enthousiaste jongelui, die later hun brood willen verdienen in de techniek c.q. maintenance sector, is hard nodig. Dankzij de oprichting van Technasia is de keuze voor en instroom in Bètarichtingen weer stijgende. Maar we zullen alle zeilen moeten bijzetten om aan de toekomstige vraag naar technici te kunnen voldoen.
Door de overname van de MCC activiteiten en de ondertekening van de samenwerking met de Technasia hebben het DI-WCM en het MEC weer een nieuwe stap gezet op de route de Nederlandse maintenance sector op het niveau van wereldklasse te brengen. Door de intensieve samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs- en kennisinstellingen en betrokken overheden (drie O's), gefaciliteerd door het DI-WCM, wordt voortdurend gewerkt aan innovatie en onderzoek en wordt bijgedragen aan de toenemende vraag naar voldoende gekwalificeerd personeel.