Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Datum 17 maart 2011
Tuberculose kent geen grenzen
Tuberculose: Elk jaar wereldwijd bijna 2 miljoen doden
Den Haag - Op 24 maart 1882 werd de tuberkelbacterie ontdekt. Sindsdien staan we op 24 maart, Wereld Stop Tuberculose Dag, wereldwijd stil bij de ernst van de ziekte tuberculose.
Tuberculose kent geen grenzen. Op reis kunt u risico lopen en ook besmet raken. Daarom, voor wie met gezond verstand op reis wil gaan: de feiten op een rij.
Tuberculose komt veel voor in Oost-Europa, Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika. Eenmaal geïnfecteerd met de tuberculosebacterie, heeft iemand een kans van 10% (over zijn gehele leven) om tuberculose te krijgen.
Gaat u op een korte (georganiseerde) vakantiereis, dan hoeft u geen speciale maatregelen te treffen. Wel is het verstandig uit de buurt te blijven van heftige 'hoesters'.
Plannen voor een langere reis naar een land waar tuberculose veel voorkomt? En heeft u veel contact met de plaatselijke bevolking? Neemt u dan contact op met de afdeling tbc-bestrijding van de GGD Hollands Midden.
Als u in de maanden na uw reis langer dan drie weken hoest, moe bent en gewicht verliest, ga dan naar uw huisarts en vertel in welk land u bent geweest. Deze klachten kunnen wijzen op tuberculose.
Tuberculose in Nederland
Nederland telde in 2010 1.080 tbc-patiënten. De sterfte aan tuberculose in Nederland is vrij constant en relatief laag, maar gemiddeld sterft toch ook in Nederland nog 1 op de 70 tbc-patiënten aan deze ziekte.
In de regio Hollands Midden is in 2010 bij 36 personen tuberculose vastgesteld. Dat is nagenoeg onveranderd in vergelijking met de jaren daarvoor.
Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose. Hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Ieder jaar weer. Tuberculose is wereldwijd nog steeds dodelijke infectieziekte nummer 2. Onnodig want bijna iedereen kan door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose verdient onze aandacht, nu meer dan ooit. Sinds de oprichting in 1903 zorgt KNCV Tuberculosefonds ervoor dat tbc- patiënten in een vroeg stadium worden opgespoord, behandeld en genezen. Met de campagne Stop TBC wil KNCV Tuberculosefonds de wereldwijde strijd tegen tuberculose extra kracht bijzetten. Kijk voor meer informatie op www.stoptbc.nl.
EINDE PERSBERICHT